Verkkoon kytkemättömien järjestelmien mitoitus

Itsenäisissä, verkkoon kytkemättömissä aurinkosähköjärjestelmissä mitoitus riippuu ennen kaikkea kohteen sähkönkulutuksesta ja energiajärjestelmän kokoonpanosta.

Energiajärjestelmä akustolla ilman aggregaattia

Jos energiajärjestelmään kuuluu akusto muttei aggregaattia, aurinkopaneeleja ja akustoa on oltava riittävästi kattamaan sähköntarve vuorokaudenajasta riippumatta (energiaomavaraisuus sähkön osalta). Tämä vaatii tarkkoja mitoituslaskelmia, joissa otetaan huomioon kaikki kohteen sähkölaitteet, niiden hetkelliset kulutukset ja tyypilliset käyttöprofiilit, vuodenaikojen vaikutus sähkönkulutukseen (kuinka suuren osan vuodesta sähköä pitää olla saatavilla) ja auringonsäteilyn vuorokausivaihtelut kohteen käyttökuukausien aikana. Suomessa tällainen järjestelmä ei ole ympärivuotisessa käytössä järkevä, koska talvella auringon säteilyä ei ole riittävästi saatavilla eikä mitoitus olisi taloudellisesti järkevä.

Energiajärjestelmä akustolla ja aggregaatilla

Jos energiajärjestelmään kuuluu akusto ja aggregaatti, aurinkosähköjärjestelmä voidaan mitoittaa melko vapaasti. Aggregaatin polttoaineenkulutus vähenee ja energiaomavaraisuus kasvaa, kun paneelipinta-ala ja/tai akuston kapasiteetti kasvaa. Tiettyyn rajaan asti polttoaineenkulutuksen vähentäminen edellä mainituilla keinoilla voi olla taloudellisesti perusteltua, mutta hyvin suureksi mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä johtaa siihen, että sen kustannukset kulutettua energiayksikköä kohti nousevat rajusti. Mitoituksessa ollaan varmalla pohjalla, jos aurinkoisen kesäpäivän ylituotanto mahtuu akustoon ja riittää illan, seuraavan yön ja aamun kulutukseen.

Energiajärjestelmä aggregaatilla ilman akustoa

Jos energiajärjestelmään kuuluu aggregaatti muttei akustoa, paneelit on syytä mitoittaa pohjakulutuksen mukaan, paitsi jos aurinkosähköä voidaan muuten käyttää hyödyksi (esimerkiksi muuttamalla sähkö lämmöksi lämminvesivaraajan vastuksilla). Siinä tapauksessa on syytä tehdä käyttötarvearvio muun käytön osalta sekä mitoituslaskelmat.

Energiajärjestelmä ilman akustoa ja aggregaattia

Jos energiajärjestelmään ei kuulu akustoa eikä aggregaattia, aurinkosähkö on voitava käyttää välittömästi eikä sähkölle saa olla välttämätöntä tarvetta silloin, kun aurinko ei paista. Se voi soveltua esimerkiksi juomaveden pumppaukseen kaivosta. Päivällä pumpattua vettä voidaan varastoida iltaa ja yötä varten. Tällaiset järjestelmät on mitoitettava käytettävän sähkölaitteen tai laitteiden sähköteknisten ominaisuuksien mukaisesti (jännite ja virta). Laitteiden tulisi toimia myös osateholla, jotta kaikki tuotettu aurinkosähkö saadaan hyödynnettyä ja mitoitus pidettyä mahdollisimman pienenä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.