Aurinkosähköjärjestelmän teho

Aurinkopaneelien nimellisteho ilmoitetaan piikkiwatteina (Wp). Paneelien nimellisteho on määritetty laboratoriossa standardiolosuhteissa (Standard Test Condition, STC), joissa auringon säteilymäärä on 1 000 W/m2 ja kennon lämpötila 25 °C.

Piikkiwatti (Wp)

Piikkiwatti tarkoittaa aurinkopaneelin enimmillään tuottamaa tehoa standardiolosuhteissa. Mikäli siis ulkolämpötila on 25 °C ja paneelille tuleva hetkellinen säteilymäärä on 1 000 W/m2, paneeli tuottaa sähköä ilmoitetulla nimellisteholla. Käytännössä aurinkopaneeli voi tuottaa hetkellisesti sähköä nimellistehoaan suuremmalla teholla, kun sille tulevan säteilyn määrä ylittää 1 000 W/m2. Toisaalta esimerkiksi pilvisellä säällä hetkellinen teho jää alle ilmoitetun nimellistehon. Myös paneeleita ympäröivä lämpötila vaikuttaa niiden tehoon, sillä ne tuottavat tehokkaammin sähköä matalammissa lämpötiloissa.

Tuhannen piikkiwatin (1 000 Wp = 1 kWp = piikkikilowatti) paneelijärjestelmä vaatii tyypillisesti 6-8 neliömetrin pinta-alan. Pinta-alan ja piikkitehon välistä suhdetta voidaan kuvata hyötysuhteella. Tavallisesti 1 piikkikilowatin tehoisella järjestelmällä voidaan tuottaa sähköä Etelä-Suomessa arviolta 800-1 000 kWh ja Pohjois-Suomessa 700-900 kWh vuodessa.

Aurinkopaneelin hyötysuhde

Aurinkopaneelin hyötysuhde määritellään jakamalla nimellisteho sen pinta-alalla ja standardiolosuhteiden säteilymäärällä (1 000 W/m2). Esimerkiksi nimellisteholtaan 200 Wp:n ja pinta-alaltaan 1,5 m2:n aurinkopaneelin hyötysuhde voidaan laskea seuraavasti: 200 Wp / (1,5 m2 x 1 000 W/m2) ≈ 13 %.

Aurinkosähköjärjestelmän tuottoon vaikuttaa säteilyn määrän ja aurinkopaneelien hyötysuhteen lisäksi niiden lämpötila, suuntauskulma ja puhtaanapito. Tuottoon vaikuttaa myös järjestelmän muiden osien, kuten invertterin ja mahdollisen akuston, hyötysuhde sekä mahdolliset varjostukset, joita paneeleille osuu.

Aurinkopaneelien tekninen elinikä

Aurinkopaneelien tekninen elinikä voi ylittää 30 vuotta, ja niille on saatavilla jopa 25 vuoden tehontuottotakuu. Tehontuottotakuun ehdot vaihtelevat. Tavallisesti takuulla varmistetaan, että paneelit tuottavat ensimmäisten 10 vuoden ajan sähköä teholla, joka on vähintään 90 % valmistajan ilmoittamasta nimellistehosta, ja 25 vuoden ajan teholla, joka on vähintään 80 % valmistajan ilmoittamasta nimellistehosta. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että muiden komponenttien, kuten invertterien ja akkujen, elinikä on tavallisesti noin puolet paneelien eliniästä.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 24.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.