Aurinkosähköjärjestelmien hinta

Aurinkosähköjärjestelmien hinta on alentunut 2010-luvun alkupuolella voimakkaasti. Eniten tähän on vaikuttanut aurinkopaneelien hintojen lasku. Kuluvan vuosikymmenen aikana hinnat ovat laskeneet maailmanlaajuisesti yli 80 prosenttia. Aurinkosähköjärjestelmien hintaan kuuluu paljon muutakin kuin itse aurinkopaneelit – invertteri, säätölaitteet, tarvikkeet, suunnittelu ja asennustyö – joten kokonaisen aurinkosähköjärjestelmän hinta ei ole laskenut yhtä jyrkästi.

Vuoden 2016 aikana aurinkopaneelien suuri tuotantomäärä on aiheuttanut raaka-aineena käytettävän piin hinnan kallistumisen, ja tästä johtuen aurinkopaneelien hinnat eivät ole tällä hetkellä laskemassa.

Suurin osa aurinkopaneeleista valmistetaan Kiinassa, mutta myös Euroopassa on aurinkopaneelien tuotantoa. Aurinkopaneelien hyötysuhde tullee kasvamaan nopeammin raaka-aineen saatavuuden hankaloituessa. Tälläkin hetkellä markkinoilla on hyötysuhteeltaan eri tasoisia aurinkopaneeleita, mikä näkyy myös aurinkopaneelin hinnoissa.

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat suhteutetaan tavallisesti järjestelmän nimellistehoon. Vuoden 2013 lokakuussa pienen mittakaavan verkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien (sis. laitteisto ja asennus) hinnan globaali keskiarvo oli noin 1,5 €/Wp (alv. 0 %).

Suomessa asennetut järjestelmät ovat keskimäärin edellä mainittua kalliimpia. Lisäksi on otettava huomioon, että yksityishenkilöille hintaan lisätään arvonlisävero, jonka suuruus vuonna 2014 on 24 %. Suomessa asennetun järjestelmän arvonlisäverollinen hinta oli vuoden 2013 lopulla noin 1,8-4,0 €/Wp 1). Hintaan vaikuttavat järjestelmän koko, toimittaja ja toimitustapa.

Pientalokokoluokassa melko tyypillisen 2 kWp:n järjestelmän hinta olemassa olevaan rakennukseen asennettuna on kuluttajalle arviolta 5 000-6 000 euroa (sis. alv. 24 %). Tällaisella järjestelmällä voidaan tuottaa vuodessa noin 1 400-2 000 kWh sähköä. Saatavan sähkön määrä riippuu muun muassa paneelien suuntauksesta, kallistuksesta ja varjostuksista.

Paneelit muodostavat tavallisesti noin puolet verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien hinnasta pientalokokoluokassa (2-5 kWp). Osuus on kuitenkin vahvasti sidoksissa järjestelmän kokoon – pienissä, teholtaan alle 1 kWp:n järjestelmissä asennuskustannusten osuus tavallisesti kasvaa ja vastaavasti paneelien ja muiden komponenttien osuus pienenee.

Pientalokokoluokassa voidaan arvioida karkeasti, että invertteri ja muut sähkölaitteet muodostavat noin 25 prosenttia järjestelmän kokonaishinnasta. Loput 25 prosenttia muodostuu aurinkosähköjärjestelmän työkustannuksista eli suunnittelusta, asennuksesta ja asennustarvikkeista2). Suomessa pelkän asennuksen osuus rakennuksiin integroiduissa pientalojärjestelmissä on tavallisesti noin 10-20 prosenttia kokonaisinvestoinnista3). Suuntaa antava kustannusten jakautuminen on esitetty kuvassa 1.
Aurinkosähköjärjestelmän hankintakustannusten suuntaa antava jakautuminen
Kuva 1. Aurinkosähköjärjestelmän hankintakustannusten suuntaa antava jakautuminen.

Uudisrakennuksissa voidaan säästää asennuskuluissa, jos järjestelmä voidaan asentaa muun rakentamisen yhteydessä.

Suomessa toimii useita yrityksiä, jotka toimittavat aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella. Tällöin toimittaja vastaa laitteistojen hankinnasta, asennuksesta, mahdollisesta verkkoon kytkennästä ja usein myös tarvittavien lupien hankkimisesta. Mikäli järjestelmän osat hankitaan esimerkiksi itse ulkomailta ja asennus tehdään sallituilta osin omatoimisesti, on otettava huomioon lisäkustannukset, joita syntyy muun muassa kuljetuksista.

Suomessa asennettujen aurinkosähköjärjestelmien hintakehityksestä ei ole kattavaa tilastoa, sillä asennusmäärät ovat vähäisiä. Hintakehitys seuraa kuitenkin muita Euroopan maita, joista kattavimmin tietoa on saatavilla Saksan markkinoista. Kuvassa 2 on esitetty rakennuksiin integroitujen 10-100 kWp:n järjestelmien (sis. laitteisto ja asennus) hintakehitys Saksassa 2006-2013. Pienten, alle 10 kWp:n, järjestelmien hinnat ovat tyypillisesti noin 10-20 prosenttia kuvassa esitettyä korkeammat, mutta kustannusten kehitys on ollut samankaltainen.
Rakennuksiin integroitujen suuritehoisten (10–100 kWp) aurinkosähköjärjestelmien hintakehitys Saksassa
Kuva 2. Rakennuksiin integroitujen suuritehoisten (10-100 kWp) aurinkosähköjärjestelmien hintakehitys Saksassa (alv. 0 %). Suomessa yksityishenkilöiden hintoihin on lisättävä arvonlisävero, joka on 24 % vuonna 2014. Alkuperäinen kuva ja tiedot: Photovoltaics Report – Fraunhofer Institute1) Halvin hintataso on saavutettu Suomessa yhteistilauksen kautta: 5 kW:n järjestelmän hinta asennettuna 8 190 euroa (alv 24 %), jolloin yksikkökustannus on 1,64 €/Wp. Lähde: Aurinkoteknillinen Yhdistys ry

2) Katso esimerkiksi www.solarbuzz.com, www.europe-solar.de ja www.nrel.gov

3)  Verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien potentiaali Tampereella – Minna Paavola, Diplomityö (pdf) (4.4 MB)Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 2.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.