Aurinkosähkötuotannon taloudellinen tukeminen

Yksityishenkilöt ja yhteisöt voivat hakea tukea aurinkosähkön käyttöönottoon. Tukikäytännöt ja -määrät muuttuvat jatkuvasti, joten ajankohtainen tieto tuista kannattaa selvittää ennen järjestelmän hankintaa.

Vuonna 2014 voimassa olevat tukimuodot:
  • Yksityishenkilöt: kotitalousvähennys
  • Yritykset, kunnat ja muut yhteisöt: työ- ja elinkeinoministeriön energiatuki

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä voi hakea aurinkosähköjärjestelmien asennuskustannuksista. Vuonna 2014 vähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa vuodessa per henkilö ja omavastuu on 100 euroa. Kotitalousvähennykseen oikeuttava osuus on 45 % asennustyön kustannuksista.

Yksityishenkilö on siis oikeutettu vähennyksen enimmäismäärään, mikäli hän on ostanut yritykseltä vuonna 2014 palveluita, joissa työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa (5 555 € x 45 % – 100 € = 2 399,75 €). Kotitalousvähennys tehdään verosta, joten jos kotitalousvähennystä saa esimerkiksi 1 500 euroa, tarvitsee vuoden aikana maksaa 1 500 euroa vähemmän veroa kuin ilman kotitalousvähennystä.

Energiatuki

Työ- ja elinkeinoministeriön energiatuella pyritään edistämään erityisesti uuden energiateknologian käyttöönottoa ja markkinoille saattamista. Ministeriö voi myöntää hankekohtaisen harkinnan perusteella energiatukea yritysten, kuntien ja muiden yhteisöjen aurinkosähköhankkeille. Ohjeellinen tukiprosentti hyväksyttävistä kustannuksista vuonna 2014 on 30 %.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 27.9.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.