Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lappeenranta

Yliopiston kampukselle rakennetaan vuosien 2013-2014 aikana yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista. Voimalan nimellisteho on sen valmistuttua 220 kWp. Paneelit sijoitetaan yliopiston etupihalle ja rakennusten katoille. Aurinkopaneelien pinta-ala on yhteensä noin 1 500 neliömetriä. Aurinkosähköjärjestelmään kuuluu Suomen ainoa aurinkopaneeleilla päällystetty autokatos, jonka yli 400 aurinkopaneelin yhteisteho on 108 kWp.

Kaikki aurinkopaneeleilla tuotettu sähköenergia korvaa ostosähköä. Vuonna 2011 yliopiston sähkönkulutus oli 7 200 MWh. Uusi aurinkovoimala tuottaa vuosittain noin 160 MWh. Järjestelmä toimii myös tutkimus- ja opetuslaboratoriona, jossa selvitetään muun muassa aurinkokennojen verkkoliityntöjen toteutusta ja toimivuutta.

Kampusalueelle on jo syksyllä 2012 asennettu aurinkopaneeleita ja pientuulivoimala, jotka ovat osa yliopiston omaa älykästä sähköverkkoa. Älykkääseen verkkoon kuuluu myös sähkö- ja hybridiautoja sekä sähköavusteisia polkupyöriä ja sähköskootteri.
Aurinkopaneelit autokatoksen katemateriaalina
Kuva. Lappeenrannan teknillisen yliopiston pihalla on autokatosten katokset tehty aurinkopaneeleista. Kuva Jero Ahola.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.