Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lappeenranta

Yliopiston kampukselle rakennetaan vuosien 2013-2014 aikana yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista. Voimalan nimellisteho on sen valmistuttua 220 kWp. Paneelit sijoitetaan yliopiston etupihalle ja rakennusten katoille. Aurinkopaneelien pinta-ala on yhteensä noin 1 500 neliömetriä. Aurinkosähköjärjestelmään kuuluu Suomen ainoa aurinkopaneeleilla päällystetty autokatos, jonka yli 400 aurinkopaneelin yhteisteho on 108 kWp.

Kaikki aurinkopaneeleilla tuotettu sähköenergia korvaa ostosähköä. Vuonna 2011 yliopiston sähkönkulutus oli 7 200 MWh. Uusi aurinkovoimala tuottaa vuosittain noin 160 MWh. Järjestelmä toimii myös tutkimus- ja opetuslaboratoriona, jossa selvitetään muun muassa aurinkokennojen verkkoliityntöjen toteutusta ja toimivuutta.

Kampusalueelle on jo syksyllä 2012 asennettu aurinkopaneeleita ja pientuulivoimala, jotka ovat osa yliopiston omaa älykästä sähköverkkoa. Älykkääseen verkkoon kuuluu myös sähkö- ja hybridiautoja sekä sähköavusteisia polkupyöriä ja sähköskootteri.
Aurinkopaneelit autokatoksen katemateriaalina
Kuva. Lappeenrannan teknillisen yliopiston pihalla on autokatosten katokset tehty aurinkopaneeleista. Kuva Jero Ahola.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016