Leinilän tila, Mäntyharju

Pilottijärjestelmä otettiin käyttöön kesällä 2013. Siihen kuuluu 14 kappaletta 240 Wp:n paneeleja, joiden yhteisteho on 3,36 Wp. Järjestelmä kytkettiin sähköverkkoon syyskuussa 2013, ja se on Suur-Savon Sähkön jakeluverkkoalueella ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmä, joka myy ylijäämäsähköä sähköyhtiölle.

Paneelit on asennettu maahan kahteen ryhmään niin, että puolet on suunnattu etelään ja puolet länteen. Näin laitos tuottaa kesällä sähköä neljä tuntia pidempään kuin silloin, jos kaikki paneelit olisi suunnattu suoraan etelään. Huipputeho jää sen sijaan hiukan pienemmäksi.

Jokaisessa paneelissa on tasavirtaoptimoija, jonka avulla samassa ketjussa olevat paneelit voidaan suunnata eri suuntiin. Optimoijien ansiosta jokainen paneeli tuottaa suurimman mahdollisen tehon auringon suunnan ja mahdollisten paikallisten varjostusten puitteissa. Paneelien asennustelineet on rakennettu siten, että paneelien pystykulmaa on mahdollista säätää vuodenajan mukaan 30, 45 tai 60 asteen kulmaan.

Järjestelmän investointikustannus oli noin 9 000-10 000 euroa (sis. alv. 24 %). Maa-asennus on jonkin verran kalliimpaa kuin katolle asentaminen, koska telineet ovat monimutkaisemmat ja lisäksi tarvitaan perustus. Myös kaapelointia tarvitaan enemmän kuin kattoasennuksessa. Vastaavanlaisen katolle asennetun järjestelmän investointi olisi toimittajan arvion mukaan noin 7 000 euroa (sis. alv. 24 %).

Jokaisen järjestelmään liitetyn paneelin toiminnasta tallentuu jatkuvasti tietoa palvelimelle:
Solaredge – Monitoring AHJO-Leinila

Seurantapalvelun avulla voidaan tarkastella muun muassa paneelien tuottoa ja paikallistaa mahdollisia ongelmia.
Leinilän tilan aurinkopaneeleja
Kuva: Jouko LampilaOliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 23.3.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.