Siirry sisältöön
Sama määrä ruokaa, mutta yli 50 prosenttia vähemmän pakkausmateriaalia

Atrian uusi jauhelihapakkaus on kätevämpi, toimivampi ja vastuullisempi

Atria kehittää innovatiivisesti tuotteidensa pakkausratkaisuja, jotka tuovat etuja niin kuluttajille, kaupalle ja samalla ympäristöllekin. Atrian yhteistyössä Wipakin kanssa kehittämä uusi jauhelihapakkaus on materiaalitehokas, koska se vähentää sekä pakkausmateriaalia että ruokahävikkiä.

Atria arvioi pakkausten kehitysprosessin aikana kaikki arvoketjun ympäristövaikutukset, koska tavoitteena on lanseerata vain aidosti kestäviä ratkaisuja. Ympäristön kannalta tärkeimmäksi tekijäksi nousee monissa tapauksissa ruokahävikin määrä. Ruokahävikki merkitsee, että jo tuotetun elintarvikkeen aiheuttamat ympäristövaikutukset menevät hukkaan.

”Muovin käytöstä ei tarvitse luopua kokonaan, sitä pitää ryhtyä käyttämään oikein”, sanoo Atrian pakkauskehityspäällikkö Aaro Mäkimattila.

Pakkauksen hiilijalanjälki on 30 prosenttia pienempi kuin rasiapakkauksen. Kuljetusten ja varastoinnin tilantarve vähenee 90 prosentilla.

Atrian vuonna 2017 lanseeraaman uudentyyppisen jauhelihapakkauksen valmistuksessa käytetään yli 50 prosenttia vähemmän pakkausmateriaalia kuin yleisesti jauhelihapakkauksena käytettävässä rasiapakkauksessa. Rasiapakkaus koostuu polypropeenista valmistetusta rasiasta ja sen sulkevasta muovikalvosta. Pakatun lihan alle tulee myös suojapaperi ja ilma korvataan suojakaasulla.

Atrian joustomuovista valmistettu pakkaus on materiaalitehokas – se on saman kokoinen kuin pakkauksen sisältämä 400 tai 700 gramman painoinen jauhelihakimpale.

Kun pakkaus on tuotteen kokoinen, eikä sisällä ole suojakaasua, säästetään tilaa logistiikassa, kaupassa, kuluttajan kauppakassissa, jääkaapissa ja myös käytön jälkeen roskiksessa. Ottamalla käyttöön uudenlaisen pakkauksen Atria säästää 250 000 kiloa muovia vuodessa. Määrä on sama, joka tarvitaan 12 miljoonan muovikassin valmistamiseen. Kuljetuksessa tämä merkitsee materiaalikuljetusliikenteen vähenemistä 90 täysperävaunurekan verran vuodessa. 

”Pakkauksen materiaalinkäyttö on optimoitu, eikä siinä ole mitään ylimääräistä. Pakkaus on valmistettu monikerroskalvosta. Monikerroskalvon ansiosta pakkaukseen käytetyn materiaalin kokonaismäärä on mahdollisimman pieni ja tuotteen säilyvyys on mahdollisimman hyvä”, kertoo markkinointipäällikkö Jarmo Junnila Wipakilta.

Uuden pakkauksen hiilijalanjälki on 30 prosenttia pienempi kuin rasiapakkauksen. Koska pakkauksessa ei kuljeteta ilmaa, uuden pakkauksen materiaalit vähentävät tilantarvetta kuljetuksessa ja varastoinnissa 90 prosentilla.

Jauhelihapakkaus on täysin tiivis, joten tuotteen myynti- ja käyttöaika on 1-3 vuorokautta pidempi kuin perinteiseen pakkaukseen pakatun jauhelihan. Tämä pienentää ruokahävikkiä.

Pakkaus torjuu ruokahävikkiä

Jauhelihan pakkaamisessa kiteytyy pakkausten hyöty ruokahävikin torjunnassa. Pakkaamaton jauheliha on erittäin herkästi pilaantuva tuote.

Atria toi markkinoille rasiapakatun jauhelihan ensimmäistä kertaa vuonna 1992. Jauhelihaa on myyty Suomessa 1950-luvulta lähtien, jolloin lihaa jauhettiin kaupoissa lihamyllyjen yleistyttyä. Kaupan jauhama jauheliha pakattiin 1950-luvulla muovipintaiseen paperikääreeseen, samantyyppiseen kuin tänäkin päivänä monet kauppojen lihatiskien tuotteet pakataan. Kaupan takahuoneessa jauhettu liha pitää käyttää välittömästi joko ostopäivänä tai viimeistään sitä seuraavana päivänä.

Lihaa jauhettaessa lihaskudos rikkoutuu eli lihaan tulee enemmän pintaa ja siihen sekoittuu ilmaa, joten bakteerien tarttumapinta kasvaa. Pakatut lihat ja lihavalmisteet sen sijaan säilyvät avaamattomassa pakkauksessa viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan ne säilytetään tarpeeksi viileässä, alle +4 asteessa, ja valolta suojattuna. Kylmäketju ei saa katketa logistiikan aikana.

Pakkauksella on siis valtava vaikutus tuotteen säilyvyyteen.


Atrian materiaalitehokas jauhelihapakkaus on saanut tunnustusta niin maailmalla kuin kotimaassakin. Se on palkittu pohjoismaisessa ScanStar-pakkauskilpailussa vuonna 2017. WorldStar-kilpailussa se valittiin maailman parhaaksi vuonna 2018. Lisäksi se on palkittu K-Ruoka Awards -kilpailussa vuoden vastuullisuusteko -palkinnolla 2017.

Sivua päivitetty viimeksi 8.2.2021