Öljylämmitys

Aurinkolämmön kytkeminen öljylämmitykseen

Aurinkolämmön kytkeminen öljykattilan rinnalle on teknisesti järkevää, sillä silloin öljykattilan lämpöhäviöt jäävät pois ja kesäaikaan öljypoltin voidaan jopa kytkeä pitkäksi aikaa pois päältä. Öljykattilan vesitilavuus on tyypillisesti noin 150-200 litraa, ja se on tilavuudeltaan riittämätön aurinkolämpökäyttöön. Keräinten tuottaman energian välivarastoimiseksi rinnalle kytketään erillinen energiavaraaja.

1980-luvulla valmistetut tai sitä vanhemmat öljykattilat ovat usein niin sanottua kaksoispesäkattiloita, joissa on myös puunpolttomahdollisuus. Sellaisiin kattiloihin on jonkin verran liitetty suuria, yli 1 000 litran energiavaraajia, joiden kelpoisuus aurinkolämmön varaajaksi kannattaa selvittää asiantuntijalta.
Öljy-aurinkolaitteisto – öljykattila ja aurinkolämpövaraaja
Kuva. Aurinko-Öljy -järjestelmä teknisessä tilassa. Kuvassa näkyy öljykattila, paisuntasäiliö ja valkoinen aurinkolämpöjärjestelmän lämmönsiirrinyksikkö.

Olemassa olevan öljykattilan varaajaan ei saa jälkikäteen tehdä uusia läpivientejä. Aurinkokeräimet voidaan liittää vanhaan kattilaan usein vain asentamalla erillinen varaaja aurinkolämmön tarpeisiin. Varaaja kytketään rinnan kattilan kanssa.

Uudiskohteessa tai kattilan vaihdon yhteydessä voidaan hankkia monienergiakattila. Tavanomaiseen öljykattilaan verrattuna sen vesitilavuus on suurempi, ja siinä on valmiiksi asennettu lämmönsiirrin aurinkokeräinten kytkentää varten. Näin voidaan 2-3 keräintä (yhteensä 4-6 m2) kytkeä suoraan monienergiakattilaan ja kattaa aurinkoenergialla pääosa kesäajan käyttöveden tarpeesta.

Öljypoltin käynnistyy itsenäisesti termostaatin ohjaamana silloin, kun aurinko ei paista. Öljylämmityksen termostaattia ei kannata säätää kovin korkeaan lämpötilaan kesäkaudella, kun aurinkolämpöä on tarjolla.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.