Aurinkolämmön kytkeminen maalämpöpumppuun

Maalämpöjärjestelmässä noin kaksi kolmasosaa lämpöenergiasta otetaan maaperästä, kalliosta tai vesistöstä. Aurinkokeräimen voi kytkeä maalämpöjärjestelmään parantamaan maalämmön hyötysuhdetta ja tehoa tai vaihtoehtoisesti käyttää maalämmön keruupiiriä lämpövarastona.

Maalämpöpumpuissa on joko sisäänrakennettu 2-osainen 150-500 -litrainen varaaja tai erillinen, vähintään 300-litrainen varaaja.

Varaaja voi olla lämpöpumpputekniikasta riippuen:
  1. kaksoisvaippavaraaja, jossa lämmitys- ja käyttövesi ovat eri vesitiloissa, tai
  2. tulistusvaraaja, jossa käyttövesi lämpiää käyttövesikierukassa.
Varaajassa voi siis olla käyttövesikierukka ja mahdollisesti myös asennuspaikka aurinkokierukalle valmiina. Aurinkokierukan voi tilaustuotteissa asennuttaa soveltuvaan varaajamalliin valmiiksi.

Osa erillisistä varaajista on niin sanottuja hybridivaraajia, jotka on jo valmiiksi suunniteltu aurinkokeräimen kytkemistä varten. Mikäli maalämpöjärjestelmään kuuluu ennestään vanha suurikokoinen varaaja, kannattaa sen soveltuvuus aurinkolämpökäyttöön selvittää asiantuntijalta.

Maalämmön lämmönkeruupiiri voi olla:
  • vaakaputki noin metrin syvyydellä maaperässä,
  • 100-200 metriä syvä porakaivo, joka toimii lämpökaivona, tai
  • vesistöön upotettu lämmönkeruuputkisto.

Aurinkolämmön varastointi maaperään

Aurinkojärjestelmän lämmön varastoinnissa voidaan hyödyntää maalämpöjärjestelmää kytkemällä aurinkolämpö maapiiriin. Tämä parantaa myös maalämpöpumpun hyötysuhdetta ja tehoa.

Lue lisää aurinkolämmön varastoinnista maaperään:
Maalämpöpiirin hyödyntäminen aurinkolämmön varastoinnissa


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 10.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.