Aurinkolämmön kytkeminen maalämpöpumppuun
Maalämpöjärjestelmässä noin kaksi kolmasosaa lämpöenergiasta otetaan maaperästä, kalliosta tai vesistöstä. Aurinkokeräimen voi kytkeä maalämpöjärjestelmään parantamaan maalämmön hyötysuhdetta ja tehoa tai vaihtoehtoisesti käyttää maalämmön keruupiiriä lämpövarastona.Maalämpöpumpuissa on joko sisäänrakennettu 2-osainen 150–500 -litrainen varaaja tai erillinen, vähintään 300-litrainen varaaja.
Varaaja voi olla lämpöpumpputekniikasta riippuen:
- kaksoisvaippavaraaja, jossa lämmitys- ja käyttövesi ovat eri vesitiloissa, tai
- tulistusvaraaja, jossa käyttövesi lämpiää käyttövesikierukassa.
Varaajassa voi siis olla käyttövesikierukka ja mahdollisesti myös asennuspaikka aurinkokierukalle valmiina. Aurinkokierukan voi tilaustuotteissa asennuttaa soveltuvaan varaajamalliin valmiiksi.
Osa erillisistä varaajista on niin sanottuja hybridivaraajia, jotka on jo valmiiksi suunniteltu aurinkokeräimen kytkemistä varten. Mikäli maalämpöjärjestelmään kuuluu ennestään vanha suurikokoinen varaaja, kannattaa sen soveltuvuus aurinkolämpökäyttöön selvittää asiantuntijalta.
Maalämmön lämmönkeruupiiri voi olla:
- vaakaputki noin metrin syvyydellä maaperässä,
- 100–200 metriä syvä porakaivo, joka toimii lämpökaivona, tai
- vesistöön upotettu lämmönkeruuputkisto.
Aurinkolämmön varastointi maaperään
Aurinkojärjestelmän lämmön varastoinnissa voidaan hyödyntää maalämpöjärjestelmää kytkemällä aurinkolämpö maapiiriin. Tämä parantaa myös maalämpöpumpun hyötysuhdetta ja tehoa.Lue lisää aurinkolämmön varastoinnista maaperään:
Maalämpöpiirin hyödyntäminen aurinkolämmön varastoinnissa