Alanurmon koulu, Lapua

Lapualla sijaitsevaan uuteen Alanurmon kouluun rakennettiin aurinkolämpökeräinkenttä vuonna 2013. Järjestelmässä päälämmönlähteenä on aluelämpö, jota tuetaan aurinkolämmöllä. Aurinkolämpöä tuotetaan ensisijaisesti lämpimän käyttöveden lämmittämiseen ja märkätilojen lattialämmitykseen. Keräinkentän pinta-ala on 80 m2, ja sen huipputeho on noin 64 kW.

Aurinkovoimala tuli mukaan rakennuksen suunnitteluun varsin varhaisessa vaiheessa, jolloin ratkaisu voitiin ottaa huomioon myös talon arkkitehtuurissa. Muun muassa talon katto suunniteltiin niin, että keräimet saatiin optimaaliseen kulmaan. Aurinkokeräimet on integroitu katon rakenteisiin.
Alanurmon koulu
Kuva. Aurinkokerääjät on integroitu Alanurmon koulun kattorakenteeseen.

Järjestelmässä on 4 000 litran vesivaraaja, johon aurinkolämpö syötetään. Laskennallisesti aurinkolämpöjärjestelmän tuotto on 36 prosenttia koulun vuotuisesta lämmön tarpeesta. Kesäaikana, kun aurinkolämmön tuotto on selvästi suurempi kuin lämmön kulutus koulussa, ylijäämälämpö syötetään aluelämpöverkkoon.

Tarkempaa tietoa koulun aurinkolämpöjärjestelmästä:
Aurinkolämpöjärjestelmä Alanurmon koulussa (pdf) (401.5 KB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.