Hybridilämmitysratkaisu kerrostalossa, Lahti

Lahteen vuonna 2014 valmistunut kerrostalo on ensimmäinen ikäihmisten palvelutalo, jossa aurinkolämpöä ja aurinkosähköä käytetään merkittävänä lisänä kaukolämpötalossa. Aurinkoenergialla katetaan noin 20 prosenttia kokonaisenergian kulutuksesta.

Palvelutalo tarvitsee energiasimulointien mukaan kaukolämpöä 18 kWh/brm2 ja aurinkokeräimillä tuotetaan lisäksi 8 kWh/br-m2. Aurinkokeräimiä rakennuksen katolla on 120 kpl, ja niiden keräinala on yhteensä 240 m2.

Ostosähköä tarvitaan 26 kWh/brm2 ja lisäksi aurinkopaneeleilla tuotetaan omaa sähköä 0,4 kWh/brm2.

Palvelutalon käyttövaiheen ostoenergiankulutus on sekä sähkön että lämmön ostoenergian osalta noin 50 prosenttia pienempi verrattuna normaaliin, uuteen rakentamismääräyskokoelman mukaisen minimitason täyttävään asuinkerrostaloon.

Energiatehokkaan kokonaisuuden aikaansaaminen edellytti rakennuksen kokonaisvaltaista ja tarkkaa suunnittelua, toteutusta ja käyttöä. Suunnitteluperiaatteena olivat hyvän asuntosuunnittelun perusvaatimusten lisäksi rakennuksen ulkovaipan tiiviys ja lämpöä hyvin pitävä kokonaisuus. Energiasuunnitelmassa erityishuomiota kiinnitettiin energiatehokkaisiin ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiin ja erityisesti lämmönjakojärjestelmiin.
Kerrostalo, Lahti
Kuva. Palvelutalon katolle on asennettu aurinkokeräimiä 120 kpl. Keräinalaa on yhteensä 240 m2. Kuva: Savosolar.

Tarkempaa tietoa palvelutalon hybridilämmitysratkaisusta:
Hybrid Heating System, Nursing Home, Lahti (pdf) (791.9 KB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.