Sakarinmäen koulu, Sipoo

Sipoon Sakarinmäen koulukeskukseen rakennettiin hybridilämmitysratkaisu, jonka muodostaa aurinkokeräinten, maalämpöjärjestelmän, öljykattilan ja lämpövarastojen kokonaisuus. Aurinkokeräinten pinta-ala on yhteensä 160 neliömetriä ja tuotantoteho yhteensä 150 kW. Maalämpökaivoja on 21 kappaletta, ja ne ovat noin 300 metriä syviä. Lämpöpumppujen mitoitusteho on  275 kW.

Tavoitteena oli tuottaa 80 prosenttia energiasta uusiutuvalla aurinko- ja maalämmöllä. Tämä tavoite saavutettiin jo ensimmäisenä käyttövuotena, sillä aurinkolämmön osuus oli ensimmäisenä kokonaisena toimintavuotena 2015 noin 3 prosenttia ja maalämmön osuus 79 prosenttia. Lisäksi lämpökeskuksen kahdessa öljykattilassa on kokeiltu bioöljyn polttoa onnistuneesti, mikä kasvattaa uusiutuvan osuuden noin 90 prosenttiin.

Sakarinmäen koulussa lämmöntuotanto on myös osa opetusta. Koululaiset ovat muun muassa tutustuneet eri lämmitysmuotojen periaatteisiin fysiikantunnilla, opetelleet käsittelemään ja tulkitsemaan tilastotietoa koulun energiadatan avulla ja käyttäneet dataa taulukkolaskennan opettelussa tietotekniikkatunneilla.
Sakarinmäen koulun lämpökeräimet
Kuva. Sakarinmäen koulukeskuksen hybridijärjestelmään sisältyy 64 kpl aurinkokeräimiä, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 160 m2. Kuva: SavoSolar.

Lisätietoa Sakarinmäen lämmöntuotannosta:

CASE: Sakarinmäen koulu


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 11.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.