Huolto ja kunnossapito

Aurinkosähköjärjestelmät eivät vaadi juuri huoltoa. Olosuhteista riippuen paneelit voi olla tarpeen pestä vedellä tai harjata pehmeällä harjalla aika ajoin, erityisesti jos paneelien pinnalla on näkyvää pölyä tai likaa. Puiden lehdet, risut ja muu vastaava kannattaa poistaa paneelien päältä, sillä ne estävät paneeleita toimimasta parhaalla mahdollisella tavalla. Työn voi tehdä itse, mutta turvallisuussyistä sen voi myös teettää esimerkiksi ikkunanpesijöillä tai lumenpudottajilla.

Myös paneelien päälle kertyvä lumi voi estää sähköntuotannon. Lunta ei kuitenkaan kannata poistaa itse ainakaan katolle asennetuilta paneeleilta, sillä paneelit saattavat vaurioitua. Talviaikana auringonsäteily ja näin ollen myös paneelien tuotanto on vähäistä. Lumi sulaa tai valuu itsestään pois kallistettujen paneelien pinnoilta, kun aurinko alkaa taas paistaa. Lisätietoja paneelien huoltamisesta saa paneelitoimittajalta.

Huoltotöissä on tärkeää varoa vahingoittamasta paneelien lasipintaa. Paneelien päällä ei myöskään saa kävellä, sillä ne saattavat murtua. Jos paneelipintaan (lasiin, kehykseen, niiden rajaukseen tai paneelin takapintaan) tulee reikä, se on syytä tukkia vedenpitävästi mahdollisimman pian, jottei vesi pääse vahingoittamaan kennoja. Tarkempia ohjeita paikkaamiseen kannattaa kysyä paneelitoimittajalta.

Invertteri(t) joudutaan todennäköisesti vaihtamaan kerran paneelien eliniän aikana. Vaihtotyö liitoksineen kuuluu sähköurakoitsijalle. Johtimet, liittimet ym. sään armoilla olevat sähköosat on hyvä tarkastaa silmämääräisesti vuosittain ja pyytää sähköurakoitsijaa käymään, jos niissä näkyy selviä vikoja, kulumia, muodon tai värin muutoksia tai muuta epäilyttävää. Jos järjestelmään kuuluu akusto, sille kannattaa tehdä samanlainen silmämääräinen vuositarkastus. Myös akut joudutaan vaihtamaan paneelien eliniän aikana kerran tai useammin, riippuen akkujen laadusta ja käyttöolosuhteista.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.