Tuotannon optimaalinen hyödyntäminen

Kun paneelit on hankittu ja asennettu, aurinkosähkön tuotantoon ei voi enää juurikaan vaikuttaa. Aurinkopaneelien oikealla suuntaamisella asennusvaiheessa voidaan sen sijaan voidaan vaikuttaa siihen kuinka paljon tuotoa paneeleista saadaan. Paneelit saadaan tuottamaan sähköä mahdollisimman tehokkaasti pitämällä ne puhtaina esimerkiksi puiden lehdistä ja vähentämällä varjostuksia.

Käyttäjä hyötyy eniten käyttäessään kaiken mahdollisen aurinkosähkön itse ja syöttäessään mahdollisimman vähän sähköä verkkoon.Tähän voi vaikuttaa omilla toimilla, käynnistämällä esimerkiksi pesukone ja muut runsaasti energiaa kuluttavat laitteet aurinkoiseen päiväaikaan ilta-ajan sijaan.

Sähköntuotanto voidaan aurinkoisella säällä ohjata myös esimerkiksi suoraan vesivaraajaan lämmittämään käyttövettä. Mikäli järjestelmä on kytketty 1-vaiheisella invertterillä, kannattaa sähköntuotanto kytkeä sellaiseen vaiheeseen, jossa on päiväaikaan käytettäviä sähkölaitteita.

Rakennusten energiamääräysten ja hiilidioksidin päästötavoitteiden kiristyessä erilaiset hybridienergiajärjestelmät yleistyvät vähitellen. Niissä sähkön ja/tai lämmön tarve katetaan useammasta kuin yhdestä lähteestä. Hybridienergiajärjestelmät rakennuksissa ovat vielä varsin uusi ilmiö, mutta ne ovat tulevaisuutta, joka vaatii entistä älykkäämpiä ohjausjärjestelmiä. Älykästä ohjausta kehitetään jatkuvasti.
Esimerkki aurinkosähkön tuotannon ja sähkön kulutuksen jakautumisesta päivän aikana
Kuva 1. Esimerkki aurinkosähkön tuotannon ja sähkön kulutuksen jakautumisesta päivän aikana.

Esimerkki:

Sähkölämmitteinen talo, jossa on vastuksin varustettu lämminvesivaraaja ja josta ostetaan ja myydään sähköä verkkoon vaihtelevaan hintaan. Optimaalinen ohjaus käyttää hyväksi sähkön muuttuvaa hintaa: kun ostosähkö on edullista, lämminvesivaraajaa ladataan kohti sen maksimilämpötilaa. Myös aurinkosähköllä ladataan varaajaa, kun sitä on tarjolla.

Vastaavasti sähkön ollessa kallista varaajaa ei ladata, vaan sieltä otetaan lämpöä esimerkiksi lämpimään käyttöveteen, kunnes saavutetaan varaajan minimilämpötila. Älykästä ohjausta tarvitaan energiavaraston lataamisessa ja purkamisessa. Energian varastointi merkitsee käytännössä kulutuksen aikaistamista tai lykkäämistä.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.