Järjestelmän kannattavuus

Aurinkosähköjärjestelmän hankinnan ja käytön kannattavuuteen vaikuttaa moni asia. Tärkeimpiä ovat järjestelmän mitoitus ja hinta, kulutuspaikan sähkönhinta, auringon säteilymäärä ja paneelien asennus. Aurinkopaneelit vaativat jo pientalokokoluokassa usein runsaasti tilaa ja asennus kannattaa tehdä siten, että paneeleille tulevat varjostukset saadaan minimoitua. Lisätietoa oikean palstan linkeistä: Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus, Auringonsäteilyn määrä Suomessa ja Aurinkopaneelien asentaminen.

Järjestelmä kannattaa mitoittaa tarkasti. Aurinkosähkön tuottajan kannattaa hyödyntää mahdollisimman suuri osa aurinkosähköstä itse, jolloin ylijäämäsähköä jää mahdollisimman vähän myytäväksi. (Lisätietoa oikean palstan linkistä: Ylijäämäsähkön myynti)

Oheisilla alasivuilla on esimerkkilaskelmia aurinkosähköjärjestelmän kannattavuudesta omakotitalossa, toimistorakennuksessa ja loma-asunnossa. Omakotitalon ja loma-asunnon laskelmissa kaikki kustannukset ja hinnat sisältävät arvonlisäveron (24 %). Toimistorakennuksen laskelmissa kustannukset ja hinnat on ilmoitettu arvonlisäverottomina. Omakotitalon laskelmassa on havainnollistettu aurinkosähkön tuotannon omakäyttöasteen vaikutusta investoinnin kannattavuuteen.

Osion artikkelit:
Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 5.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.