Siirry sisältöön

Rakennuslupa

Tuulivoimarakentamisessa viranomaisvalvontaa tarvitaan muun muassa turvallisuuteen, maisemaan ja ympäristönäkökohtiin liittyvistä syistä. Tuulivoimalan rakentaminen vaatii aina joko rakennusluvan tai toimenpideluvan (Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 125 ja 126 §). Myös kevyt rakennelma tai pienehkö laitos on rakennus, jos sillä on erityisiä maankäytöllisiä tai ympäristöllisiä vaikutuksia. Näin ollen myös pienehköä tuulivoimalaa varten voidaan tarvita rakennuslupa, jos se esimerkiksi sijoittuu maisemallisesti herkälle alueelle.

Rakennusluvan ja toimenpideluvan saamisen ratkaisee kunnan rakennusvalvonta. Lupahakemukseen liitetään muun muassa selvitys rakennuspaikan hallinnasta, tuulivoimalan pääpiirustukset sekä muut rakennusvalvontaviranomaisen vaatimat lupahakemuksen liitteet (vaatimukset saattavat vaihdella kunnasta toiseen). Useimmiten kaavoituksen tai ympäristövaikutusten arvioinnin aikana tehdyt selvitykset ovat riittävät.

Muut maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset luvat

Tuulivoimalan rakentaminen voi joissakin tilanteissa vaatia poikkeamispäätöksen. Poikkeus voidaan myöntää esimerkiksi kaavasta ja sen määräyksestä. Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Vuonna 2014 voimaan tulleen MRL 172 §:n muutoksen myötä vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena ei pidetä tuulivoimalan rakentamista asemakaavassa teollisuus- tai satama-alueeksi osoitetulle jo rakennetulle alueelle. Muiden edellytysten täyttyessä tuulivoimalan rakentamiseen voidaan myöntää asemakaavasta poikkeaminen.

Jos tuulivoimalat sijoittuvat ranta-alueelle, jota ei ole kaavassa erityisesti osoitettu tuulivoimarakentamiseen, tarvitaan aina myös poikkeamispäätös suunnittelutarpeesta ranta-alueella.


Sivua päivitetty viimeksi 10.6.2024