Tuulivoima Suomessa

Vuoden 2017 tuulivoimatilastojen mukaan Suomeen rakennettiin 153 uutta tuulivoimalaa vuoden 2017 aikana. Uudet voimalat kasvattavat Suomen tuulivoimakapasiteetin 2044 megawattiin ja 700 tuulivoimalaan. Uutta kapasiteettia rakennettiin 516 megawatin verran. Suomen tuulivoimalat tuottivat vuonna 2017 4,8 TWh sähköä. Vuoden 2018 alussa tuulivoima kattaa Suomen sähkönkulutuksesta 5,6 prosenttia ja sähköntuotannosta 7,4 prosenttia.

Tuulivoima-ala on jo saavuttanut vuodelle 2020 asetetun noin 6 prosentin tuotantotavoitteen, vaikka syöttötariffin koko tuulivoimakiintiö ei tullutkaan täyteen. Tavoitteeseen päästiin teknologisen kehityksen ansiosta: uusi tuulivoimala tuottaa enemmän sähköä kuin vanhemman sukupolven voimala.

Vuonna 2018 tuulivoimarakentaminen todennäköisesti hiipuu sähkön halvan tukkuhinnan sekä uusiutuvan energian tuotantotukilainsäädännön uudistuksen vuoksi.

Tuulivoimaloita_Ajoksessa
Kuva. Tuulivoimaloita Ajoksessa. Kuva. Studio Timo Heikkala.
Tyypillisimmillään maalle rakennettavilla tuulivoima-alueilla on 6-20 voimalaa, mutta suurimmilla suunnitelluilla alueilla niitä on jopa yli 100. Maalle suunnitellut tuulivoima-alueet sijoittuvat ympäri maata, mutta isompi keskittymä on Pohjanlahden rannikon tuntumassa. Suuremmat tornikorkeudet mahdollistavat tuulivoiman rakentamisen myös metsäiseen sisämaahan, jossa hyvät tuuliolosuhteet löytyvät rannikkoa korkeammalta.

Merelle rakennettavat tuulivoimalat ovat tyypillisimmillään noin 3-7 megawatin suuruisia, ja hankkeiden toteutusaikataulu sijoittuu vuosien 2015 ja 2020 välille tai vuoden 2020 jälkeen. Merituulivoima-alueiden varausalueet sijaitsevat melko lähellä rannikkoa (noin 2-20 kilometrin etäisyydellä) ja vaihtelevat pinta-alaltaan (50-150 neliökilometriä). Suurimmalle suunnitteilla olevalle tuulivoima-alueelle on tarkoitus rakentaa 100-107 tuulivoimalaa.

Suomen Tuulivoimayhdistys ry:n sivuille on kerätty lista Suomessa julkaistuista suunnitteilla olevista hankkeista. Sivuilta löytyy myös kartta, josta voi tarkastella hankkeiden sijoittumista eri puolille Suomea. Tarkempia tietoja pidemmälle edenneistä hankkeista löytyy elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista (ELY-keskus) sekä hankevastaavien internet-sivuilta.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 8.3.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.