Tuet tuulivoiman rakentamiselle

Vaikka tuulivoiman tuottamiseen tarvitaan edelleen valtion tukea, tuulivoima on silti yksi taloudellisimmista tavoista lisätä uusiutuvaa energiantuotantoa Suomessa. Uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuki tuli voimaan maaliskuussa 2011. Suomessa tariffijärjestelmää hallinnoi Energiavirasto.

Suomalaisessa järjestelmässä tuulivoimalle maksetaan 83,50 euron takuuhintaa megawattitunnilta. Jos sähkön markkinahinta on matalampi, tuulisähkön tuottajalle maksetaan markkinahinnan ja takuuhinnan välinen erotus. Mikäli sähkön hinta on alle 30 €/MWh muuttuu tuki preemioksi, jolloin sähkön markkinahinnan päälle maksetaan 53,50 €/MWh. Yhteensä takuuhintaa voi saada 12 vuoden ajan. Syöttötariffijärjestelmään tuulivoiman osalta pääsee 2 500 megavolttiampeerin (MVA) edestä tuotantokapasiteettia.

Tuulivoiman syöttötariffijärjestelmän sulkeminen

Suomen hallitus päätti keväällä 2015 syöttötariffijärjestelmän sulkemisesta tuulivoiman osalta. Tuotantotukilain muutos astui voimaan 26.10.2015.
Lakimuutoksen tavoitteena oli syöttötariffijärjestelmän hallittu sulkeminen. Kun 2 500 MVA tuulivoimakapasiteetti on tullut täyteen hyväksymistä koskevien päätösten, kiintiöpäätösten ja merituulivoiman kokeiluhankkeelle varatun kapasiteetin perusteella, uusia hakemuksia ei enää hyväksytä. Tuotantotukilain muutoksen jälkeen tuulivoimaloiden kokonaiskapasiteettia ei enää vapaudu uudelleen käytettäväksi.

Jatkossa tuulivoimalan hyväksyminen syöttötariffijärjestelmän mukaiseen kokonaiskapasiteettiin (2 500 MVA) edellyttää kiintiöpäätöstä, joka voi olla voimassa enintään 1.11.2017 saakka.

Suomen hallitus aloitti uuden energia- ja ilmastostrategian päivityksen marraskuussa 2015. Strategian on tarkoitus valmistua vuoden 2016 loppuun mennessä. Työ- ja elinkeinoministeriö on perustanut työryhmän suunnittelemaan uusiutuvan energian uutta tukimekanismia osana energia- ja ilmastostrategian päivitystyötä.

Merituulivoiman kokeiluhanke

Jotta merituulivoiman rakentamisesta saataisiin kokemuksia, työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) valitsi yhdeksästä tarjolla olevasta hankkeesta Suomen Hyötytuuli Oy:n Porin Tahkoluotoon suunnitteleman tuulivoimapuiston merituulivoiman kokeiluhankkeeksi.

TEM myönsi 19.11.2014 hankkeen toteuttamiseen 20 miljoonaa euroa investointitukea. Tuki voi kuitenkin olla enintään 18,5 prosenttia hankkeen toteutuneista hyväksyttävistä kustannuksista. Lisäksi hanke voi saada tuotantotukea tuotetun sähkön määrän mukaan 12 vuoden ajan.

Tuotantotukilain muutos ei muuttanut tilannetta kokeiluhankkeen osalta, vaan investointitukea saanut kokeiluhanke hyväksytään syöttötariffijärjestelmään ilman kiintiöpäätöstä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 2.2.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.