Siirry sisältöön

Materiaalikatselmukset

4.3.2024
Business Finland on lopettanut materiaalikatselmusten tukemisen. Motiva Oy ei myöskään enää tee neuvontaa materiaalikatselmuksiin liittyen.

Materiaalitehokkuuden parantaminen tuo teollisuusyrityksille merkittäviä, jopa miljoonaluokan säästöjä ja pienentää yrityksen ympäristökuormitusta. Parhaiten yrityksen toiminnassa syntyvään hävikkiin päästään kiinni materiaalikatselmuksella, jonka tekee siihen koulutettu katselmoija.

Materiaalikatselmus on käytännön työkalu yrityksen toiminnan tehostamiseen ja materiaalivirtojen hallintaan. Katselmuksella tunnistetaan tuotantoprosessista vaiheet, joissa voidaan vähentää materiaalien käyttöä, syntyvän jätteen määrää sekä ympäristöhaittoja. Samalla voidaan säästää merkittäviä määriä rahaa.

"Tiesitkö, että yrityksen materiaalihävikin todellinen hinta on jopa
25-kertainen jätekustannuksiin verrattuna! Siksi hukan minimointi kannattaa."

Yritysten kokemuksia materiaalikatselmuksesta

Kaupallinen johtaja Jouko Riihimäki, Jalofoods / Oy Soya Ab




Todelliset kustannukset esiin

Materiaalikatselmus tuottaa konkreettisia toimenpide-ehdotuksia säästöjen toteuttamiseksi. Toimenpiteiden hyödyt, säästöpotentiaali ja mahdolliset investointitarpeet arvioidaan ja myös ehdotukset jatkotoimista tehdään. Materiaalikatselmuksen pohjalta yrityksen on helppo aloittaa parannustoimenpiteiden suunnitelmallinen toteuttaminen.

Materiaalikatselmus arvottaa tuotantoprosessin läpivirtaus- ja kiertovirtoja. Tällöin todelliset kustannukset eri materiaalivirroille saadaan tärkeysjärjestykseen ja parannustoimenpiteet voidaan kohdistaa tehokkaasti juuri oikeisiin kohtiin prosessia.

Materiaalikatselmuksella saavutettavia hyötyjä:
  • kustannussäästöt raaka-ainehankinnoissa ja jätemaksuissa,
  • säästöt energia- ja työkustannuksissa,
  • yrityksen kilpailukyvyn paraneminen,
  • luonnonvarojen käytön väheneminen,
  • ympäristökuormituksen väheneminen,
  • kiristyvien lupaehtojen ja muiden vaatimusten ennakointi,
  • yrityksen imagon paraneminen ympäristöasioissa,
  • yrityksen oman osaamisen paraneminen materiaalitehokkuusasioissa.

Materiaalikatselmus käynnistää jatkuvan kehitysprosessin. Se tuottaa myös arvokasta tietoa yrityksen kehitystoimintaan.

Materiaalikatselmusmenettely kehitettiin Motivan, kohdeyritysten ja konsulttien yhteistyönä. Kehitystyön yhteydessä toteutettiin ensimmäiset pilottikatselmukset viidessä keskisuuressa yrityksessä, joissa löydettiin huomattava määrä säästömahdollisuuksia. Säästötoimenpiteitä alettiin yrityksissä toteuttaa heti katselmuksen tulosten selvittyä.

Materiaalikatselmuksesta saatua tietoa voidaan käyttää muun muassa:
  • uusien mittareiden ja tavoitteiden laadinnassa,
  • ympäristötiedon keruussa ja siirtämisessä edelleen tuoteketjussa,
  • eri yritysten välisten resurssivirtojen hyödyntämisessä.
kaavio muokattu
Kuva 1. Materiaalikatselmuksesta saatua tietoa voidaan hyödyntää muun muassa ympäristötiedon keruussa, parannustoimenpiteiden tunnistamisessa, uusien mittareiden ja tavoitteiden laadinnassa sekä toimenpiteiden toteuttamisessa.

Kumuloituvia säästöjä

Materiaalien prosessointi vaatii energiaa ja työtä. Raaka-ainekustannusten lisäksi materiaalien tehokkaampi käyttö vähentää useimmiten myös energiankulutusta ja prosessien vaatimaa työpanosta. Samalla myös muut välilliset kustannukset pienenevät.
Hukkamateriaalin kustannusvaikutukset
Kuva 2. Hukkamateriaalien kustannusvaikutukset (Lähde: Envirowise. 2002. Waste Minimisation for Managers. GG367)

Materiaalikatselmusmenettelyssä otetaan huomioon myös nämä materiaalivirtoihin liittyvät välilliset kustannukset. Toisin sanoen katselmuksessa lasketaan materiaalivirtojen kustannukset siten, että kullekin materiaalivirralle kohdistetaan eri prosessivaiheissa siihen liittyvät energia-, työ- ja muut kustannukset soveltaen MFCA-menetelmää (Material Flow Cost Accounting = Materiaalivirtojen kustannusanalyysi). Siten pystytään laskemaan tarkemmin myös katselmuksessa esitettyjen parannustoimenpiteiden tuomat säästöt.


Sivua päivitetty viimeksi 17.4.2024