Pelletit ja briketit

Pellettejä ja brikettejä valmistetaan pääasiassa puunjalostusteollisuuden sivutuotteista. Raaka-aineeksi käy kuiva sahanpuru, kutterinlastu ja hiontapöly. Puumassa jauhetaan hienoksi ja puristetaan. Puristuksen lämmittämästä puusta vapautuu ligniiniä, joka sitoo osaset yhteen. Joskus joukkoon lisätään myös muuta sideainetta.

Puristamisen ansiosta pelleteistä ja briketeistä tulee tasalaatuisia ja tiiviitä. Lisäksi ne ovat kuivia. Näiden ominaisuuksien ansiosta niiden energiasisältö on korkeampi kuin esimerkiksi hakkeen. Puupelletin lämpöarvo voi olla lähes nelinkertainen kosteaan hakkeeseen verrattuna.
Polttoaineiden energiasisältö
Kuva. Polttoaineiden energiasisältöjä suhteessa niiden tilavuuteen.

Vuonna 2012 Suomessa tuotettiin puupellettejä 252 000 tonnia, lähes viidennes vähemmän kuin edellisvuonna. Ulkomaille pellettejä vietiin tuotannosta 24 prosenttia, eli 61 000 tonnia. Vienti supistui edellisvuodesta puoleen ja suuntautui pääasiassa Ruotsiin ja Tanskaan. Noin 65 prosenttia puupelleteistä käytetään lämpö- ja voimalaitoksissa, loput koti- ja maatalouksissa.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.