Esimerkkejä

Juankosken tuotantokeittiö: Ammattikeittiön energian CO2-päästöt

Juankosken kaupungin omistama Juankosken tuotantokeittiö on Suomen ensimmäinen julkinen ammattikeittiö, jonka cook & chill -ruokatuotantoprosessin lauhde-energiaa käytetään tehokkaasti kiinteistön energiana. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää tuotantokeittiön energian kulutuksen CO2-päästöt. (2015)

Ammattikeittiön energian CO2-päästöt – Opinnäytetyön tiivistelmä – Jari Korhonen (pdf) (197.9 KB)


Mikkelin AMK:n projektissa pureuduttiin ammattikeittiöiden energian- ja vedenkulutukseen

Mikkelin ammattikorkeakoulun (MAMK) Energiatehokas ammattikeittiö -projektissa neljään ammattikeittiöön asennettiin laitekohtaisia energian- ja vedenkulutusmittareita. Mukana oli yksi yksityinen keittiö sekä kolme julkista keittiötä (Mikkelin keskussairaalan ruokapalvelut, MAMKin opetuskeittiö Ravintola Talli ja Mikkelin kaupungin keskuskeittiö Isopata). Projektissa mitattiin eri laitteiden ja niiden toimintojen, eri ruoanvalmistusmenetelmien sekä eri ruokalajien välisiä eroja veden- ja energiankulutuksen suhteen.

Projektissa todettiin, että energian- ja vedenkulutuksen erot voivat olla hyvinkin suuria. Mittaustulosten perusteella pystyttiin antamaan keittiökohtaisia suosituksia laite-, asetus- ja menetelmävalinnoista. Esimerkiksi Mikkelin keskussairaalan keittiössä pystyttiin vähentämään jälkiruokien jäähdytykseen käytettyä vesimäärää noin 45 prosentilla pelkästään optimoimalla jäähdytyspadan asetukset. Projektissa huomattiin myös, että vakioidut ruokaohjeet antavat hyvän mahdollisuuden energian ja veden säästämiseen.

Osana projektia syntyi myös energiankulutusmittarien hankintaopas.
Energiamittausjärjestelmän hankintaopas ammattikeittiöille (pdf) (2.7 MB)Pohitullin koulu, Uusikaupunki:

Käyttökustannusten huomiointi takasi onnistuneen laitehankinnan

Pohitullin koulun keittiöön saatiin tehokas ja toimiva astianpesukone, kun valittiin kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous.

Pohitullin koulun hankinta on hyvä esimerkki siitä, että laitetoimittajilla on tarjota tietoa ammattikeittiöjärjestelmien energiankulutuksesta, jos niitä vain osataan vaatia. Energiankulutus kannattaa ilman muuta valita yhdeksi tarjouksen arviointiperusteeksi. (2012)

Pohitullin koulu, Uusikaupunki – Käyttökustannusten huomiointi takasi onnistuneen laitehankinnanRavintolakolmio-ryhmän hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen:

Energiakatselmus tuo euroja tulosriville

Ravintola-alalla energiakustannukset ovat useimmiten vajaa prosentin liikevaihdosta. Niiden osuus on kaksin-, jopa nelinkertaistunut muutamassa vuodessa. Näin merkittävä kustannusten nousu näkyy koko yrityksen tuloksessa. Kasvavien energiakulujen myötä Ravintolakolmio-ryhmä tarttui haasteeseen, teetti energiakatselmuksen ja toteutti sen suositukset. (2012)

Ravintolakolmio-ryhmä – Energiakatselmus tuo euroja tulosriville (pdf) (205.5 KB)
Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.