Ruokapalvelut

Ruokapalveluilla on merkittävä rooli elintarvikeketjun kestävyyden kehittämisessä. Ammattikeittiöissä valmistetaan vuosittain yli 865 miljoonaa annosta, joten esimerkiksi ruokapalveluiden tekemillä ruokalistasuunnittelun ratkaisuilla on kauaskantoiset vaikutukset aina ruoan alkutuotannosta lautaselle saakka. Julkisten keittiöiden osuus tästä on noin 380 miljoonaa annosta vuodessa.

Ympäristövaikutukset

Lähes kaksi kolmasosaa ruokapalvelujen ympäristövaikutuksista aiheutuu ruoan raaka-ainetuotannosta, joten ammattikeittiön raaka-ainevalinnoilla on suuri merkitys koko elintarvikeketjun kannalta. Jo yksi kasvisruokapäivä viikossa vähentää ruokapalvelun ympäristökuormaa.

Kolmasosa ruokapalveluiden ympäristövaikutuksista taas aiheutuu ruoan säilöntään, valmistukseen ja tarjoiluun tarvittavasta energiankäytöstä ja muutama prosentti kuljetuksista. Ammattikeittiön suunnittelu ja laitevalinnat ovat tärkeitä, koska ne vaikuttavat palvelujen tuottamiseen kuluvan energian määrään ja sitä kautta hiilidioksidipäästöihin.

Ruokapalveluissa päätyy tutkimusten mukaan ruokahävikiksi noin viidennes syötäväksi tarkoitetusta ruoasta. Syömäkelpoisen ruoan päätyminen jätteeksi on ekologisesti kestämätöntä, joten ruokahävikin pienentäminen on myös tärkeä osa ammattikeittiön kestävää toimintaa.

Ympäristön kuormituksen vähentäminen ruokapalveluissa

Hankintaorganisaatio voi ruokapalveluita hankittaessa vähentää ympäristön kuormitusta asettamalla palvelun tuottajille vaatimuksia esimerkiksi raaka-aineiden valinnan ja energiankäytön osalta.

Ammattikeittiöissä voidaan vähentää ympäristön kuormitusta:
  • valitsemalla raaka-aineita, joiden ympäristövaikutukset ovat pienempiä
  • työtapojen ja aikataulujen kehittämisellä
  • vähentämällä keittiöissä energian, veden ja kemikaalien kulutusta sekä jätteiden syntyä ja kuljetuksia
  • vähentämällä ruoan valmistus-, tarjoilu- ja lautashävikkiä
  • kouluttamalla henkilöstöä ympäristöasioissa.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.