Työkalut ja oppaat

Tältä sivulta löydät lämmitysjärjestelmien hankintoihin liittyviä Motivan oppaita ja lomakkeita käyttöösi.

Katso myös sivu: Lämpöyrittäjyys

Motivan oppaat

Lämpöpumppujen hankintaopas kunnille ja taloyhtiöille:
Lämpöpumppujen hankintaopas kunnille ja taloyhtiöille

Julkaistu: 2018
Laajuus: 38 sivua

Lämpöpumpuilla saavutetaan merkittäviä taloudellisia säästöjä sekä ympäristöhyötyjä monenlaisissa kiinteistöissä. Opas neuvoo taloyhtiöitä ja kuntia lämpöpumppuhankinnoissa. Hankinta kannattaa tehdä huolellisesti, jotta valittaisiin sopiva ja mahdollisimman kustannustehokas lämpöpumppujärjestelmä

Auringosta lämpöä ja sähköä – Aurinkoenergia
Auringosta lämpöä ja sähköä
Auringosta lämpöä ja sähköä – 2016 (pdf) (874.8 KB)

Julkaistu: 2016
Laajuus: 16 sivua

Motiva on laatinut yhdessä Aurinkoteknillisen yhdistyksen aiantuntijoiden kanssa aurinkojärjestelmän hankintaa helpottavan yleistajuisen oppaan auringon energiasta

Lämpöä ilmassa – Ilmalämpöpumput
Lämpöä ilmassa – Ilmalämpöpumput
Lämpöä ilmassa – Ilmalämpöpumput (pdf) (568.6 KB)

Julkaistu: 2012
Laajuus: 16 sivua

Tässä oppaassa tutustut paremmin eri ilmalämpöpumppu-vaihtoehtoihin ja sen avulla pystyt valitsemaan taloosi sopivan ilmalämpöpumpun.

Lämpöä-kotiin-keskitetysti-kaukolämpö
Lämpöä kotiin keskitetysti
Lämpöä kotiin keskitetysti – Kaukolampö (pdf) (1.7 MB)

Julkaistu: 2012
Laajuus: 16 sivua

Kaukolämpö sopii monenlaisiin uusiin ja saneerattaviin rakennuksiin. Liittyminen kaukolämmitykseen on helppoa ja nopeaa, kun lähistöllä on kaukolämmön jakeluverkko. Keskitetty kaukolämpötuotanto on energiatehokasta, ympäristömyötäistä ja taloudellista.

Lämpöä omasta maasta
Lämpöä omasta maasta
Lämpöä omasta maasta – Maalämpöpumput (pdf) (542.6 KB)

Julkaistu: 2012
Laajuus: 16 sivua

Opas auttaa pientalon rakentajaa ja peruskorjaajaa maalämmön valintaan liittyvissä kysymyksissä. Oppaassa käydään läpi lämmitysjärjestelmän suunnitteluun, tekniikkaan ja asennukseen ja käyttöön liittyviä asioita.

Puupelletti lämmittää puhtaasti ja uusiutuvasti
Puupelletti lämmittää puhtaasti ja uusiutuvasti
Puupelletti lämmittää puhtaasti ja uusiutuvasti (pdf) (602.4 KB)

Julkaistu: 2012
Laajuus: 16 sivua

Motiva on laatinut yhdessä pellettialan toimijoiden kanssa käytännönläheisen oppaan pellettilämmityksestä. Työ- ja elinkeinoministeriö ja ympäristöministeriö ovat tukeneet oppaan tekoa.

Lämmitystapojen vertailulaskuri

Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri

Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri on tehty avustamaan rakennusten lämmitystapojen vertailussa. Laskurin tarkoituksena on tarjota puolueetonta ja vertailukelpoista tietoa eri lämmitystavoista sekä niiden kustannuksista. Tavoitteena on myös antaa kokonaisvaltaista tietoa lämmitystavoista yksittäisten laitteiden tai järjestelmän osien sijaan.

Kustannustietojen ohella laskuri tarjoaa kuvauksia eri lämmitystapojen ominaisuuksista. Laskurin ensisijainen kohderyhmä ovat uusien pientalojen rakentajat ja vanhojen talojen remontoijat. Annetut ohjearvot on suunnattu pientaloille ja esitäytetyt tiedot on tehty vastaamaan uusien pientalojen lämmitystapojen keskimääräisiä kustannuksia ja toiminta-arvoja. Laskuria voidaan kuitenkin periaatteessa käyttää myös muunkin kokoisille ja tyyppisille rakennuksille.Tarjouspyyntölomakkeet

Mahdollisimman kattavan kokonaisuuden hankkiminen yhdeltä toimittajalta helpottaa myöhemmin takuuasiota, huolto- ja varaosatoimia sekä mahdollisten reklamaatioiden hoitoa. Tarjouspyyntöjä on hyvä pyytää useilta eri toimittajilta. Kun olet valinnut laitetoimittajan, tee hankinnasta kirjallinen sopimus.

Tarjouspyyntölomake Aurinkolämpö
Aurinkolämpöjärjestelmä
Tarjouspyyntölomake Aurinkolämpöjärjestelmä (pdf) (609 KB)

Laajuus: 2 sivua

Tässä on käyttöösi valmis aurinkojärjestelmän tarjouspyyntölomake, jonka voit täyttää joko tietokoneella tai käsin tulosteeseen.

Maalämpöjärjestelmän tarjouspyyntömalli
Maalämpöjärjestelmä
Tarjouspyyntölomake Maalämpö (pdf) (607 KB)

Jukaistu: 2011
Laajuus: 2 sivua

Tässä on käyttöösi valmis maalämpöjärjestelmän tarjouspyyntölomake, jonka voit täyttää joko tietokoneella tai käsin tulosteeseen.

Pellettijärjestelmän tarjouspyyntömalli
Pellettijärjestelmä
Tarjouspyyntölomake Pelletti (pdf) (604.8 KB)

Julkaistu: 2011
Laajuus: 2 sivua

Tässä on käyttöösi valmis pellettijärjestelmän tarjouspyyntölomake, jonka voit täyttää joko tietokoneella tai käsin tulosteeseen.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.