Siirry sisältöön

Hankinta ja asennus

Aurinkolämpöjärjestelmän hankinta aloitetaan energiantarpeen ja käyttötarkoituksen kartoituksella. Hankinnan kannattavuuteen vaikuttaa keskeisesti järjestelmän oikea mitoittaminen. On tärkeää määritellä järjestelmän koko niin, että sen tuottama energia saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti käyttöpaikassa. Laitteiston mitoituksen ja sopivan koon laskenta kannattaakin jättää järjestelmän suunnittelijalle tai -toimittajalle.

Tarjouspyyntöön liitetään mahdollisimman tarkat tiedot, kuten asukasmäärä ja sen poikkeamat, nykyinen lämmitysjärjestelmä (saneerauskohteessa), kulutusprofiili ja asennuspaikan tekniset tiedot. Tarjouspyyntöön liitetään myös tarpeelliset rakennuspiirustukset.

Hankinnan rahoitus

Sekä hankintaan että rahoitukseen on tarjolla paljon ratkaisuja, esimerkiksi oma pääoma, laina, osamaksurahoitus, leasingrahoitus, pitkäaikainen aurinkoenergian ostosopimus ja joukkorahoitus. Kotitaloudet ovat oikeutettuja asennukseen liittyvästä työstä kotitalousvähennykseen.

Taloyhtiöiden ja kuntien hankintaoppaita on FinSolarin hankintasivuilla, joilla on esitelty muun muassa hankinta- ja rahoitusmalleja, tarjouspyyntöneuvoja ja hankintapolut sekä kunnille että taloyhtiöille. Sivuilla on myös lista palveluntarjoajista.

Valtioneuvoston periaatepäätös sitouttaa valtion ja kunnat edistämään cleantech-ratkaisuja. Periaatepäätöksen mukaan valtiolla ja kunnilla on velvollisuus ottaa huomioon cleantech-ratkaisut kaikissa julkisissa hankinnoissa.
100 m2 aurinkokeräimiä asuintalon katolla
Kuva. 100 m2 aurinkokeräimiä asennettuna espoolaisen asuintalon katolle. Kuva. Savosolar

Lisätietoa aurinkolämmön hankinnasta ja järjestelmien hinnasta:
Aurinkolämpöjärjestelmien hintatasot ja kannattavuus (Finsolar)

Osion muut artikkelit:



Sivua päivitetty viimeksi 31.1.2024