Ftalaatittomat tuotteet sairaaloihin

Proaktiivisuus ajaa vihreitä innovaatioita eteenpäin

Sairaala- ja ambulanssitarviketuottaja Ambu uskoo vakaasti, että ftalaatittomat tuotteet ovat tie kilpailuetuun sairaalasektorilla. Tanskan maakuntaliitto Danske Regioner vahvistaa, että tulevaisuudessa kilpailutukset vaativat tuotteilta yhä korkeampaa ympäristösuorituskykyä.

PVC-muovi on ollut yleinen sairaalatarvikkeiden valmistusmateriaali 1960-luvulta asti, ja nykyään melkein 30 prosenttia muovipohjaisista lääketieteellisistä laitteista valmistetaan PVC-muovista.

Tästä muovista valmistetaan etenkin säiliöitä ja letkuja, joiden pehmeys ja joustavuus varmistetaan lisäämällä ftalaattipohjaista pehmennintä. Jotkin ftalaatit ovat ongelmallisia, ja niiden epäillään häiritsevän endokriinista toimintaa ja aiheuttavan syöpää.

Ftalaatittomat tuotteet kasvattavat Ambun liikevaihtoa

Alueellisissa julkisissa hankinnoissa hankkijat alkavat kohdistaa huomionsa ftalaatittomien tuotteiden hankintaan sairaalasektorille. Ambu on tietoinen suuntauksesta ja haluaa olla edelläkävijä alalla. Niinpä Ambu on hiljattain kehittänyt ftalaatittoman kurkunpäämaskin, jota voidaan käyttää anestesiahoidossa.

Ambu on kehittänyt ftalaatittomille tuotteilleen liiketoimintamallin, joka näyttää sen ennakoidut maailmanlaajuiset hyödyt. Ympäristöystävällisen tuotteen kehitysnäkymää verrataan näkymään, jossa Ambu jatkaa perinteistä tuotantoa.

Ambu odottaa ftalaatittomien tuotteiden tuonnin markkinoille kasvattavan yrityksen liikevaihtoa, kun taas tuotteiden kehittämättä jättäminen pienentäisi Ambun liikevaihtoa, sillä ftalaattia sisältäville tuotteille tulee olemaan yhä vähemmän kysyntää markkinoilla.

Ambun arvion mukaan ftalaatittomien tuotteiden myynti lisääntyy 2 prosenttia ja liikevoitto on 9 prosenttia 2012–2013. Seuraavana vuonna myynnin odotetaan kasvavan 10 prosenttia ja voiton olevan 15 prosenttia. Kehitysprosessiin tehtyjen investointien odotetaan siis maksavan itsensä takaisin 5 kuukaudessa.

Yrityksen laskelmat osoittavat, että tuoteinvestointeihin sijoitetun pääoman tuottoprosentti tulee kasvamaan 46 prosenttiin neljässä vuodessa. Yleisesti yritys odottaa kasvavaa myyntiä ja markkinointietua.

Tuotteille on jo kysyntää

Ambulla on kokemusta hankintaprosesseista, joissa hiljattain kehitetty maski olisi voinut antaa heille kilpailuetua, jos se olisi ollut kaupallisesti saatavilla.

– Viimeisimmässä kurkunpäämaskeja koskevassa kilpailutuksessa pääkaupunkiseudulle tarjouspyyntöasiakirjoissa mainittiin, että ftalaatittomat tuotteet olisivat etusijalla. Ftalaatittomuutta ei kuitenkaan vaadittu. Koska uusi tuotteemme ei ole saatavilla vielä muutamaan kuukauteen, hävisimme valitettavasti sopimuksen kilpailevalle tuotteelle, joka sisälsi ftalaatteja, kertoo Ambun yritysmarkkinointijohtaja Lars Nilaus.

– Uskon vakaasti, että olisimme voittaneet tarjouskilpailun, jonka tavarantoimittajia olimme vielä hiljattain, jos kurkunpäämaskimme olisi jo ollut ftalaatiton. Se olisi antanut meille tarvittavan etulyöntiaseman, ja tuotteemme olisi voittanut.

Kasvava ympäristöominaisuuksien kysyntä alueellisessa kilpailutuksessa

Tanskan maakuntaliitto vahvistaa, että tuotteiden ftalaatittomuus on hyvä keino erottua edukseen kilpailijoista. Se kuitenkin korostaa, että voittaakseen tarjouskilpailut ftalaatittomien tuotteiden tulee myös noudattaa tarjouspyyntöjen korkeita laatustandardeja.

– Alueellisissa tarjouspyynnöissä on yhä enemmän tuotteiden ympäristöominaisuuksia koskevia vaatimuksia, jotka alkavat pian sisältää myös ftalaatittomia tuotteita. Näihin asioihin kiinnitetään enemmän huomiota kuin aikaisemmin. Päällimmäisenä on kuitenkin potilaan ja henkilökunnan turvallisuus, sen jälkeen hinta ja ympäristö, kertoo Tanskan maakuntaliiton konsultti Jan Arnoldi.

Jan Arnoldi ennustaa, että ftalaatittomista tuotteista kehittyy sopimusten myöntämiskriteeri. Tämä tarkoittaa, että tuotteiden täytyy ensin täyttää lukuisat laatu- ja toimintakriteerit ja sitten saavuttaa tarvittavat pisteet ympäristö- ja hintakriteereissä.

– Ambun kaltaiselle yritykselle on eduksi olla ensimmäisenä liikkeellä tällä alueella, sillä se antaa Ambulle kilpailuetua, arvioi Jan Arnoldi.

Ftalaatittomien tuotteiden globaalit markkinat ajavat kehitystä eteenpäin

Tanskassa ftalaatittomien sairaalatarvikkeiden hankintaa ajavat pääasiassa maakunnat. Maakunnat tekevät virallista yhteistyötä ympäristövaatimusten vakiinnuttamiseksi osaksi tarjouspyyntöjä. Pyrkimys heijastaa yleistä Euroopan laajuista suuntausta.

Vuonna 2010 EU antoi uusia vaatimuksia koskien ftalaatteja sisältäviä lääketieteellisiä tuotteita. Uudet vaatimukset asettivat tiukat säännöt käytölle ja dokumentaatiolle, kun tuotteita käyttävät raskaana olevat ja imettävät naiset tai lapset. Tuleviin ponnistuksiin kuuluu ftalaatteja sisältävien tuotteiden merkitseminen, jotta terveydenhuoltohenkilöstö tulisi paremmin tietoiseksi näiden tuotteiden käytöstä.

Ranskassa lainsäätäjät ovat menneet askelta pidemmälle. Heinäkuusta 2015 alkaen DEHP-ftalaattia sisältävää muoviletkua ei saa käyttää lapsille eikä synnytysosastoilla tai vastasyntyneiden osastoilla. Samalla laki mahdollistaa DEHP:in ja kahden muun ftalaatin (BBP ja DBP) käytön kieltämisen Ranskassa sairaalatarvikkeissa, kunhan vaihtoehtojen laatu on tyydyttävä.

Ambun tavoite on vastata tähän maailmanlaajuiseen kehitykseen. – Ranskan lisäksi näemme tärkeitä markkinoita myös muissa maissa, kuten Ruotsissa, kertoo Ambun Lars Nilaus.

– Ruotsalaisissa tarjouspyynnöissä ftalaatittomat tuotteet ovat aina haluttuja, ja osassa maata ftalaatittomuutta jo vaaditaan. Nyt olemme valmiit kilpailemaan myös näistä sopimuksista.

Ambussa yritysvastuu priorisoidaan johtotasolla

Ambu uskoo, että ympäristöystävällinen ja yhteiskuntavastuullinen toiminta on hyvää liiketoimintaa. Siksi yritys on integroinut yritysvastuun osaksi johtamisrakenteitaan. Tämä ja muut seikat ovat johtaneet siihen, että ympäristövaikutuksiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota läpi koko tuotantoketjun.

Ambu pyrkii myös tekemään yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa useiden hankkeiden kautta ympäristöolojen parantamiseksi. Pian markkinoille tuleva ftalaatiton tuote on kehitetty yhteistyössä tavarantoimittajien kanssa. Näin Ambun ympäristöhankkeiden on mahdollista levitä alan muihinkin osiin.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.