Puutuotteiden vastuulliset hankinnat

Julkisissa hankinnoissa puupohjaisia tuotteita käytetään laajasti. Suomessa lähes 90 prosenttia metsistä on sertifioitu, mutta maailmassa vain noin 10 prosenttia. Metsätalous ei ole aina kaikkialla maailmassa kestävää, siksi on tärkeää varmistaa, että puuraaka-aineen arvoketjun jäljitettävyys on kunnossa ja se on peräisin kestävästi hoidetusta metsästä.

Jos hankitaan Suomen rajojen ulkopuolelta puupohjaisia tuotteita, niin varsinkin silloin on hyvä edellyttää sertifiointia. Monipolviset ja pitkät hankintaketjut eivät aina ole läpinäkyviä. Kannattaa muistaa, että markkinoilla voi olla myös laitonta puuta.

Oleellinen osa hankintojen vastuullisuutta on tuotteiden ja niiden materiaalien arvoketjujen ja alkuperän tunteminen. Asettamalla vaatimuksia raaka-aineelle tai materiaalille julkiset hankintayksiköt voivat välttää laittoman puun käytön ja edistää metsätalouden kestävyyttä. Kun julkisia hankintoja tehdään strategisella otteella, edistää se samalla myös organisaation kestävän kehityksen tavoitteita.

Vinkkilista hankkijoille puutuotteiden hankinnan valmisteluun:
Puutuotteiden_vastuulliset_hankinnat

Puutuotteiden_vastuulliset_hankinnat (pdf) (1.1 MB)Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.