Malmössä tavoitteena 100 prosenttia luomua

Hankintatavoitteet

Luomukouluruokailun toteutettavuutta Malmössä tutkittiin pilottihankkeella vuosina 2004–2007. Hankkeen tavoitteena oli tarjoilla koulun ruokalassa sataprosenttista luomuruokaa, mitä pidettiin hyvänä mallina toistettavaksi. Djupadalin koulu tarjoilee päivittäin 500 ateriaa, ja se valittiin pilottikouluksi suunnitellun keittiöremontin takia.

Käytetyt kriteerit:
  • Vaatimukset tarjouskilpailun osallistujille: Taloudellisen, teknisen ja ammatillisen suorituskyvyn näyttäminen, kahden ammatillisen referenssin toimittaminen sekä tiedon antaminen ympäristöön, yhteiskuntaan ja eettisyyteen liittyvistä suosituksista.
  • Ruoka: Lihan täytyy olla hormonivapaata ja täyttää EUROP-luokituskriteerit, kalatuotteiden tulee täyttää Marine Stewardship Council MSC:n kriteerit (tai vastaavat), ja luomutuotteiden (määritetty Euroopan neuvoston asetus ETY N:o 2092/91:n mukaisesti) tulee myös sisältyä tuotevalikoimaan.
  • Toimitukset ja kuljetus: Toimitukset tulee tehdä viikoittain ja tarvittaessa useammin, ja kuljetusajoneuvojen tulee noudattaa kaupungin käyttämiä kestävyyskriteerejä (esimerkiksi raskaiden ajoneuvojen tulee täyttää vähintään EURO 5 -luokan normit).

Tulokset

Pilottihankkeen lopussa (vuonna 2007) 97 prosenttia Djupadalin koulun hankkimasta ruoasta oli luomua, ja nykyisin sen osuus on 85 prosenttia. Vaikka luomuruoka oli usein hintavaa, uudet ruokalistat mahdollistivat luomuruoan ostamisen pitkälti samalla budjetilla.

Yksi keino oli vähentää tarjotun lihan määrää korvaamalla se kauden kasviksilla ja hedelmillä. Tämän kompromissin ansiosta Malmö pystyi huomioimaan sekä terveys- että ympäristövaikutukset ravintolapalveluissaan. Vuoden 2009 lopussa 43 prosenttia kaikesta Malmön koulujen ruokaloissa tarjotusta ruoasta oli luomua.

Ympäristövaikutukset

Malmön kaupungin palvelujaosto ja ympäristövirasto laskivat ja mittasivat eri ruokalistojen vaikutukset kasvihuonekaasupäästöihin. Ruoan kuljetuksesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä oli vaikea mitata. Kaikkein ympäristöystävällisimmäksi vaihtoehdoksi havaittiin tarjotun lihan määrän pienentäminen yhdessä sellaisten kasvisten tarjoamisen kanssa, joita ei ollut kasvatettu lämmitetyissä kasvihuoneissa.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.