Uusiotiilet rakentamisessa

Vihreät hankinnat tarjoavat näytön paikkoja julkisissa rakennuksissa

Tanskalainen Brobækkenin päiväkoti on rakennettu Odensen kunnan asukkailta rakennusjätteenä saadusta tiilestä. Gamle Mursten ("vanhat tiilet") on kehittänyt patentoidun tekniikan rakennusjätteen kierrätykseen. Vanhat tiilet puhdistetaan, lajitellaan ja pinotaan, minkä jälkeen ne ovat valmiita käytettäviksi uudisrakennuksessa. Tämä säästää tonnin hiilidioksidia jokaiselta 2 000 kierrätetyltä tiileltä.

Vahvasti kiertotalouteen juurtunut Gamle Mursten yritys säästi ympäristöä hiilidioksidilta ja vähensi resurssien kulutusta, kun Odensen kunta kierrätti tiilensä ja rakennutti Tanskan ensimmäisen päiväkodin, jolla on Pohjoismainen ympäristömerkki. Materiaalien uusiokäytön lisäksi rakennukseen on integroitu laaja valikoima ympäristö- ja ilmasto-olosuhteitaominaisuuksia, jotka täyttävät Pohjoismaisen ympäristömerkin vaatimukset. Vaatimukset kohdistuvat mm.muun muassa talon energiankulutukseen sekä tuuletus- ja meluominaisuuksiin, lisäksi ja ympäristölle tai terveydelle haitallisten rakennusmateriaalien käyttö on kielletty.

Ympäristö ja estetiikka olivat uusiokäytetyn rakennusmateriaalivalinnan kulmakiviä

Gamle Murstenin kehittämän tuotteen taustalla oleva laskelma on havainnollistava. Hiilidioksidia säästyy tonni jokaista 2 000 kierrätettyä tiiltä kohden. Ei tarvitse kaivaa uutta savea tai valmistaa uusia tiiliä, mihin kuluu paljon energiaa. Kun tiili kierrätetään sen sijaan, että valmistettaisiin uusi tiili, energiaa kuluu 98 prosenttia vähemmän. Käytetyn tiilen puhdistusprosessi on mekaaninen eikä prosessissa käytetä vettä tai kemikaaleja, minkä ansiosta tuotannosta ei aiheudu lainkaan vaarallisia päästöjä.

Brobækkeniin toimitettiin 30 000 tiiltä. Päätös käyttää kierrätystiiliä uusien sijaan säästi siis ympäristöä 15 tonnilta hiilidioksidia. Seinät on muurattu erityisellä kalkkilaastilla, jonka ansiosta tiilet on helppo puhdistaa ja uusiokäyttää, jos Brobækken joskus puretaan. Kiertoajattelu elää.

Gamle Murstenin tuote valittiin Brobækkenin materiaaliksi sen selkeän ympäristöprofiilin ja esteettisten ominaisuuksien ansiosta.

– Gamle Murstenin valinnan taustalla oli tietysti esteettisiä näkökohtia, ja on erittäin positiivista, kun estetiikka ja ympäristöedut kulkevat käsi kädessä, kertoo Odensen kunnan rakennuspäällikkö Vagn Jensen.

– Tiilet täyttivät vaatimuksemme laitoksen ympäristöprofiilille. Gamle Mursten säästää uusia resursseja, ja sen tuote mahdollistaa erittäin pienet hiilidioksidipäästöt verrattuna tavanomaiseen uuteen tiileen.

Gamle Mursten parantaa myös Brobækkenin sisäilman laatua

Pohjoismainen ympäristömerkin kriteerit ki taloille sisältävätä useita sisäilmastoa koskevia vaatimuksia, jotka niiden pitää täyttää. Tiilen valinta ulkoseiniin auttaa turvaamaan sisäilmastoa, sillä tiili on kosteutta säätelevä luonnontuote.

Brobækkenin lapset, henkilökunta ja lasten vanhemmat kertovat, että talon sisäilmasto on viihtyisä, ja on ollut tapauksia, joissa astmaa sairastavien lasten terveys on parantunut Brobækkenin ansiosta.

Vihreillä julkisilla hankinnoilla on merkitystä Gamle Murstenille

Gamle Murstenilla on paljon kokemusta julkisen sektorin kaupoista, ja se on toimittanut tiiliä useita julkisia rakennuksia varten. Toiminta tuottaa hyvän liikevaihdon ja siinä liikkuu hyviä tuotemääriä. Jälkimmäinen auttaa varmistamaan tuotannon tasaisen hyödyntämisen. Julkisen sektorin asiakkaiden tärkein seuraus on kuitenkin syntyvä markkinointiarvo, sillä useammat ihmiset näkevät päiväkodin kuin esimerkiksi. pensasaidan kätkemän yksityishuvilan.

– Kun toimitamme tuotteita ja palveluita julkiselle rakennuksellejulkisen sektorin toimijalle, todistamme asiakkaillemme pystyvämme täyttämään kaikki laatuvaatimukset, jotka viranomainen voi esittää. Julkisen sektorin rakennuksen rakentaminen perustuu poliittiseen päätökseen, ja niin käyttäjillä, poliitikoilla kuin viranomaisillakin on tiettyjä vaatimuksia. Kun meidät hyväksytään, se on siis merkki laadusta. Muille asiakkaille toimii vaikuttimena, että julkinen sektori on valinnut meidät, kertoo Gamle Murstenin omistaja ja johtaja Claus Juul Nielsen.

– Lisäksi julkisella rakennuksella on paljon käyttäjiä, jotka näkevät tuotteemme. Meille on tärkeää, että tuotteemme ovat näytteillä julkisissa tiloissa.

Brobækken on jo osoittanut markkinointiarvonsa. Gamle Murstenin tiilistä on rakennettu jo ainakin yksi omakotitalo asiakkaalle, joka kiinnostui nähtyään päiväkodin julkisivun.

Patentoitu teknologia ja ympäristöystävällinen ajattelutapa luovat uusia työpaikkoja

Gamle Murstenin teknologia puhdistaa tiilet käyttäen värähtelyä. Joissakin tapauksissa tiilet huuhdellaan käsin. Claus Juul Nielsen toivoo, että Gamle Mursten pääsisi kierrättämään ne 30 miljoonaa tiiltä, jotka Tanskassa vuosittain hävitetään rakennusjätteenä. Se loisi 400 uutta työpaikkaa ja energiasäästöjä, jotka vastaavat 3 000 kotitalouden vuosittaisia lämmityskustannuksia. Nyt Gamle Murstenin menestys myynnissä yksityisiin ja julkisiin rakennuksiin on mahdollistanut yrityksen laajennuksen uudella tehtaalla Hedehusenessa. Laajennus on luonut 6–7 työpaikkaa.

Gamle Mursten on vakiintunut vakaaksi cleantech-yritykseksi, jolla on 11 työntekijää, 5,5 miljoonan Tanskan kruunun vuosittainen liikevaihto ja 15 prosentin käyttökate. Gamle Mursten osoittaa, että kiertotalous on ympäristön kannalta kestävä ratkaisu ja sen avulla pystyy myös luomaan taloudellisesti kestävää liiketoimintaa.

Vihreä valinta ei välttämättä ole kallis

Kun Brobækkenin rakennusbudjettia valmisteltiin, Odensen kunta odotti ympäristömerkityn päiväkodin maksavan 10 prosenttia enemmän kuin perinteinen rakennus. Brobækken tuli kuitenkin maksamaan saman verran kuin muutkin päiväkodit. Lisäksi rakennuksen käyttökustannukset ovat pienemmät kuin muilla rakennuksilla sen vähäisen energiankulutuksen ansiosta.

Claus Juul Nielsenin kokemuksen perusteella ympäristöystävällisen tiilen kustannukset eivät voi ylittää normaalia hintatasoa: "Olemme keskihintaisia verrattuna uuteen tiileen. Meitä ei valita tavarantoimittajaksi, jos hinnoittelemme tuotteemme ulos markkinoilta. Meidän on oltava kilpailukykyisiä. Tuotteitaan ei voi hinnoitella kalliimmin vain koska ne ovat vihreitä."


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.