Jakamistalous tehostaa Lappeenrannan ajoneuvokannan käyttöä

Jakamistalouden keinot otettiin käyttöön kaupungin vajaakäyttöisten autojen käyttöasteen nostamisessa. Lappeenrannan kaupungin autokannasta ensimmäiset viisi vajaakäyttöistä autoa on siirretty syyskuussa Shareit Blox Car -palveluun. Kaupungin johtavan asiantuntija Markus Lankisen mukaan myös yksityiset lappeenrantalaiset ovat innostuneet mahdollisuudesta vuokrata edullisesti autoja omana käyttöön. Kaupungin kannalta kyseessä on vielä kokeilu.

”Ajoneuvokannan tehostamiseen liittyy oleellisena osana, että jatkossa kaupunki ei hanki enää autoja muuten kuin silloin, kun niille voidaan taata riittävä käyttöaste. Jakamistalous on kasvava ja selvästi suomalaisia kiinnostava toimintatapa myös Lappeenrannassa”, Lankinen toteaa.

Kaupunki kerää kokemuksia ja päättää kokeilun jatkamisesta kokemusten perusteella. Tarkoituksena on käyttää kaupungin autoja tehokkaasti, mikä jouduttaa ajoneuvokannan uusimista vähäpäästöiseksi. Kokeilussa vuokrattavia autoja on korkeintaan viisi. Nekin ovat varattavissa vain silloin, kun pääkäyttäjillä ei ole käyttöä autolle.

Jakamistalous kiinnostaa kaupunkilaisia

Vuokrauskyselyitä on tullut joitakin, ja Lankinen uskoo, että palvelu toimii nimenomaan esimerkkinä muille. ”Olisi hienoa, jos esimerkiksi opiskelijamme pääsevät näin paremmin tutustumaan lähiympäristöön ja siten siirtymään myös sellaisten palveluiden äärelle, joita aiemmin ei ole käytetty.”

On kuitenkin hyvä huomata, että Share it Blox Car -autonvuokrauspalvelu ei sovi esimerkiksi matkailijalle. Kaupungin vertaisvuokrauspalvelu ei siis kilpaile yksityisten yritysten kanssa. Autoja voi vuokrata pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin eli silloin, kun niitä ei tarvita kaupungin omiin ajoihin. Sekä kalusto että vuokrausehdot ovat tyypillisiä vertaisvuokraukselle.

Lappeenrannan vertaisvuokrauskokeilu on herättänyt paljon kiinnostusta muualla Suomessa. Resurssiviisauden hengessä myös muut kaupungit ja organisaatiot todennäköisesti kokeilevat vastaavia palveluita. Lappeenrannassa on onnistuttu herättämään lappeenrantalaisten ja paikallisen elinkeinoelämän kiinnostus alusta- ja jakamistalouden toimintamalleihin.

Lappeenrannan kaupungin kumppani Shareit Blox Car on kaksi vuotta sitten perustettu autonjakamispalvelu, jonka kotipaikka on Helsingissä. Palvelu toimii kuitenkin valtakunnallisesti. Sillä on nyt noin 3 500 käyttäjää, ja palvelussa on 300 autoa, joista keskimäärin noin sata on heti varattavissa.

Shareit Blox Car -palvelussa käyttäjä maksaa vain auton käytöstä ja vuokra-aikana kulutetusta polttoaineesta sekä mahdollisesti kuljetuista lisäkilometreistä. Auton omistaja määrittelee vuokrahinnan ja oman autonsa saatavuudet.

”Periaatteellisena kysymyksenä nousee, onko esimerkiksi kaupungin taseessa oleva omaisuus tarpeellista ja millä periaatteilla sen käytön tehokkuutta pitää varmistaa. Ajoneuvot on yksi mahdollisuus, mutta esimerkiksi kiinteistöjen suhteen nousee paljon isompia kysymyksiä esille”, Lankinen pohtii.

Uusia mahdollisuuksia myös elinkeinoelämälle

Jakamistalous tuo esille hyvin myös eri toimialoihin liittyviä tulevaisuuden näkymiä, joihin yrityksistä ketterimmät ovat jo osanneet kehittää palveluita. Lankinen uskoo, että Lappeenrannan kaupungin ajoneuvokalustovolyymit ja niihin liittyvät suunnitelmat eivät ole uhka vaan mahdollisuus paikalliselle elinkeinoelämälle.

Kaupungin ajoneuvokannan käytön tehostamiseen liittyy keskeisesti se, että satunnaisia kuljetustarpeita hoidetaan jatkossa nykyistä enemmän yritysten tarjoamilla kuljetuspalveluilla. Kaupunki onkin vastaisuudessa entistä tärkeämpi autonvuokrausliikkeiden ja muiden kuljetuspalveluita tarjoavien yritysten asiakas. Uusi tekniikka mahdollistaa uusien palvelujen tarjoamisen, mikä puolestaan tuo uusia asiakkuuksia erilaisille yrityksille.

Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupunki
johtava asiantuntija Markus Lankinen
puh. 040 701 7328, markus.lankinen@lappeenranta. fi

Teksti: Sirpa Mustonen


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.