haarukka

Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille

Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille – perusteluja ja ohjeita hankintoihin-opas eli tuttavallisemmin ”Lähis” antaa ohjeita lähiruokahankintojen toteuttamiseen. Oppaassa on myös esitelty onnistuneita lähiruokahankintoja ja esimerkkejä lähiruokaketjun toiminnasta.

Alla lyhyesti esimerkkejä hankinnoista, joista voit lukea lisää Lähis-oppaasta:
  • Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän yhteishankintayksikkö IS-Hankinta Oy hyödynsi ennakoivaa markkinavuoropuhelua, johon osallistui monia paikallisia ruoantuottajia. Tuottajat saivat riittävän ajoissa tietoa, mitä kannattaa tuottaa ja millaisia hankintamäärät ovat. Hankintayksikkö puolestaan pääsi kartoittamaan yritysten tuotanto- ja jatkojalostuskapasiteettia.
  • IS-Hankinta myös kehitti tarjouspyyntöjä muun muassa aluejaon osalta sellaisiksi, että kaiken kokoiset yritykset pystyvät osallistumaan tarjouskilpailuun.
  • 3 000 asukkaan Konneveden kunta pystyy hyödyntämään kunnan ateriapalvelujen pientä kokoa pienhankinnoissa: moni hankinta jää alle kynnysarvon ja joidenkin tuotteiden osalta suorahankinnat ovat mahdollisia.
  • Eurajoen kunnassa lähtötilanteena oli, ettei alueen elintarviketoimittajia, heidän tuotevalikoimaansa sekä kuljetusmahdollisuuksiaan tunnettu. Hankinnoista vastaava ruokapalvelupäällikkö ryhtyi kartoittamaan alueen tuottajia. Nyt hän haaveilee, että lähialueen elintarviketoimijoista pidettäisiin yhteistietorekisteriä.
  • Hämeenkyrön ja Ikaalisten kunnissa tehtiin markkinakartoitus tuoteryhmistä, joissa on potentiaalia hankkia lähiruokaa. Näissä tuoteryhmissä käytettiin neuvottelumenettelyä. Tämä lisäsi tietoa ja ymmärrystä hankintayksikön ja pientuottajien välillä ja auttoi muotoilemaan tarjouspyynnön tarkoituksenmukaiseksi.
  • Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy Arkea pystyy suurista hankintamääristä huolimatta hankkimaan osan elintarvikkeista lähi- tai luomuruokana, kun asiaan perehdytään huolellisesti jo suunnitteluvaiheessa. Markkinakartoituksessa keskustellaan luomutuotteiden saatavuudesta.
  • Pohjois-Pohjanmaalla järjestetyssä Syökkönää lähiruokaa? -hankkeessa järjestettiin monenlaisia tapahtumia, työpajoja ja infotilaisuuksia. Näin luotiin keskustelua eri toimijoiden (tuottajat, päättäjät, hankinnan toteuttajat) välille ja hälvennettiin lähiruoan hankkimismahdollisuuksiin liittyviä ennakkoluuloja.

LÄHIS-opasOliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.