Tanskan kestävien hankintojen kumppanuus

Tanskan kestävien hankintojen kumppanuus on aloitettu 2006 ja on suunnattu kunnille, maakunnille ja muille julkisen sektorin organisaatioille. Kumppanuudessa tällä hetkellä mukana olevat kunnat edustavat noin 1/3 kuntien hankintojen ostovoimasta Tanskassa.

Se perustuu tietyille tuoteryhmille asetettuihin yhteisiin sitouttaviin kestävien hankintojen tavoitteisiin, joilla pyritään luomaan vihreää kasvua.

Vaikuttavuutta tuoteryhmäkohtaisesti

Kumppanuus sisältää konkreettiset tavoitteet kymmenelle tuoteryhmälle, joilla halutaan saada aikaan vaikuttavuutta.Tällä hetkellä tavoitteet koskevat seuraavia tuoteryhmiä: elintarvikkeet, kuljetukset, rakentaminen, puutavara, siivous, lasten tarvikkeet, IT, sisä- ja ulkovalaistus, suurkeittiölaitteet, elintarvikkeiden ja tekstiilien kuljetus, paperi ja painotuotteet.

Tuoteryhmäkohtaiset tavoitteet eroavat toisistaan, mutta ohjaavat aina markkinoita kestävämpään suuntaan.

Tarkoituksena on myös, että kumppanuudessa mukana olevat tahot jakavat kokemuksia muun muassa markkinakartoituksesta ja ympäristökriteereistä.

Esimerkkinä Kestävän puun hankintakriteerit

Kestävien hankintojen kumppanuuden määrittelemissä tavoitteissa puupohjaisiin tuotteisiin liittyvät hankintakriteerit on koottu yhteen Kestävän puun hankintakriteereihin, joita pitää käyttää hankittaessa puuta sisältäviä tai puupohjaisia rakentamisen tuotteita (mukaan lukien huonekalut, leikkipaikat).

Hankinnoissa vaaditaan todennettavasti kestävän tai ympäristöystävällisen puun käyttöä, ja vaatimuksen voi toteuttaa kahdella tavalla:
  • vaatimalla, että puu ja puupohjaiset tuotteet täyttävät valtion hankintakriteerit kestävälle puulle, kuten määritelty erillisessä ohjeessa
  • vaatimalla, että puupohjaiset tuotteet täyttävät Joutsenmerkin, EU-ympäristömerkin tai muun vastaavan ympäristömerkin vaatimukset.

Erillinen ohje on Naturstyrelsenin vuonna 2014 valmistunut tietopaketti kestävien puutuotteiden hankintaan:


Lisäksi paperin ja painotuotteiden hankintakriteereissä on käytettävä seuraavia vaatimuksia:
  • tulostukseen ja kopiointiin hankittavan paperin on oltava 100 % kierrätyspaperia tai täytettävä Joutsenmerkin tai EU-ympäristömerkin vaatimukset.
  • hankittavien painotuotteiden on täytettävä Joutsenmerkin tai EU-ympäristömerkin vaatimukset (vaatimusten painotuotteita koskevat osat).

Lisätietoja kumppanuudesta ja tavoitteista
:
www.gronneindkob.dk/indkoebsmaal


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.